zorgrobot Sara
Bewegen met SARA | Foto SARA-Robotics

Zorgrobot SARA, een co-creatie van het jonge techbedrijf SARA-Robotics en zorgorganisatie tanteLouise, ontgroeit de kleuterleeftijd. Na vijf jaar testen en verfijnen is er ook iets te zeggen over SARA’s prestaties, en over de impact die haar aanwezigheid heeft voor de zorg. Die is aanzienlijk, zegt tanteLouise.

Sara is een autonome emotie-intelligente zorgrobot, die kan helpen bij persoonsgerichte zorgtaken en dagbesteding. Niet ter vervanging van een zorgmedewerker, maar als zijn of haar verlengstuk. De robot beschikt daartoe over verschillende op maat gemaakte modules voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Door emotieherkenning en persoonsgerichte interventies te integreren kan deze robot tal van sociale functies autonoom vervullen, afgestemd op de behoefte van de individuele cliënt en zijn of haar gemoedstoestand. SARA ‘weet’ wat te doen bij stress, en ondersteunt op die manier de persoonsgerichte zorg. Dat helpt problemen voorkomen en kan de werkdruk bij de zorgmedewerkers verlagen.

Ervaringen van tanteLouise

Volgens tanteLouise overtreft zorgrobot SARA de stoutste verwachtingen. Met name tijdens piekmomenten zorgt ze voor rust en afleiding. Als een zorgverlener een bewoner op een groep naar bed brengt, blijven de andere bewoners van die groep even zonder toezicht in de woonkamer. Dan is SARA met kalmerende programma’s als favoriete muziek, het vertellen van het eigen levensverhaal van een bewoner, de stem van een familielid of het spelen van een spelletje een welkome rustbrenger. Maar SARA legt ook contact met de familie, stuurt en ontvangt foto’s en moedigt aan bij bewegingsactiviteiten en cognitieve trainingen.

“Medewerkers kunnen bewoners daardoor met een gerust hart even alleen laten, zodat er meer tijd en aandacht is voor die bewoner die om een praatje verlegen zit”, aldus Marc Molenaars van tanteLouise. Molenaars vertelt dat de co-creatie een positieve bijvangst is van de coronaperiode. “In de tijd dat de ontwikkelaars van SARA-Robotics deels on site bij ons zouden werken, mochten ze niet naar binnen. Zodoende is veel informatie en afstemming via ons zorgpersoneel verlopen. Zij hebben enorm veel input geleverd. Het resultaat daarvan is dat de robot perfect aansluit bij onze wensen en helemaal is toegespitst op wat ons in de dagelijkse praktijk ook echt helpt.”

Ingeroosterd

Zoveel is duidelijk: niet alleen de bewoners omarmen SARA, ook de medewerkers willen niet meer zonder haar. Logisch, want deze sociale robot verhoogt niet alleen de kwaliteit van leven van de cliënten van tanteLouise; meer rust op de afdeling vertaalt zich ook direct in een lagere werkdruk. Het praktijkonderzoek leert dat SARA op een dienst van acht uur, de zorgverlener 86 minuten bespaart. Bestuurder Jan-Kees van Wijnen: “Op locaties waar deze robot al aanwezig is, wordt ze zelfs al ingeboekt in de dienstroosters. Op die manier besparen we tevens op de kosten.”