Aantal verpleeghuisplekken; foto thuiswonende oudere
Foto: Omroep Max

Het afgelopen jaar is het aantal verpleeghuisplekken nauwelijks gegroeid, terwijl ze hard nodig zijn, gezien de oplopende vergrijzing. De nieuwe regering wacht een monsterklus om te voorkomen dat de zorg de komende jaren niet compleet vastloopt door gebrek aan verpleeghuiszorg. Dit is te zien in Meldpunt op vrijdag 28 mei om 19.20 uur bij MAX op NPO 2.

Een dikke 17.000 kwetsbare mensen wachten op een plek in een verpleeghuis. Zij redden het niet meer thuis, ondanks mantel- en thuiszorg. Het gaat om mensen met dementie, al dan niet in combinatie met fysieke aandoeningen, zoals niet-aangeboren-hersenletsel door bijvoorbeeld een hersenbloeding. Zij hebben zo snel mogelijk langdurige 24-uurs-zorg nodig in een verpleeghuis. Alleen is er voor hen geen plek.
De wachtlijst voor een verpleeghuisplek is de afgelopen maanden iets geslonken. Dat vindt zijn oorsprong in de coronapandemie. Er was in 2020 een oversterfte van 15.000. Mogelijk is er ook sprake geweest van grotere terughoudendheid in aanmelding van ouderen. De verwachting is echter dat de wachtlijsten in de komende maanden weer oplopen. Reden: er komen ieder jaar meer kwetsbare ouderen bij dan er aan extra verpleeghuisplekken wordt gecreëerd.

Meldpunt sprak in januari vorig jaar met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) over dit probleem. De week erop beloofde hij aan de Tweede Kamer beterschap over het aantal verpleeghuisplekken. Wat is er terecht gekomen van deze belofte? Wat moet het volgende kabinet hier aan doen?
Te gast zijn huisarts Toosje Valkenburg en Tamara Pieterse van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties. Is er geld voor het bijbouwen van verpleeghuizen en is er bouwgrond? En wie gaat er bouwen? Kan de regering partijen dwingen? En hoe komen we aan personeel voor deze nieuwe verpleeghuizen? Elles de Bruin zoekt naar oplossingen.

MAX: Meldpunt
Vrijdag 28 mei om 19:20 uur op NPO 2
Presentatie: Elles de Bruin
www.maxmeldpunt.nl