Zuyderland Medisch Centrum heeft nu al een CO2-reductie van 44 procent gerealiseerd. Terwijl volgens de Green Deal Zorg 2.0 pas over negen jaar, in 2030, een reductie van 50 procent is vereist. Daarmee is het een van de vijf ziekenhuizen die het meest succesvol aan CO2-reductie werken.*
In haar routekaart heeft Zuyderland vastgesteld hoe ze de 50 procent reductie met de twee hoofdlocaties denkt te behalen. 2009 is voor Zuyderland het gekozen referentiejaar waarmee ze steeds de vergelijking in CO2-afname maakt.
Milieubewuster
Zuyderland legt in de routekaart tot 2030 het zwaartepunt op het milieubewuster maken van de processen op locatie Sittard-Geleen. Dit gebouw werd al zeer energiezuinig opgeleverd in 2009. Dat wordt voortgezet door veelvuldig gebruik van LED-verlichting en zeer degelijke isolatie. In de toekomst gaat ze mogelijk Het Groene Net gebruiken. Dat is een warmtebedrijf in de Westelijke Mijnstreek dat duurzame warmte levert via bedrijventerrein van Chemelot. Verder onderzoekt zij de mogelijkheid om de stoomproductie te reduceren.
Duurzame warmte en kou
Vanaf 2030 ligt, met energiezuinige nieuwbouwplannen in het verschiet, de nadruk meer op locatie Heerlen. Bij het ontwerp van Vleugel B, de nieuwbouw voor acute zorg die in 2015 werd geopend, hield zij ook al rekening met CO2-reductie. Op locatie Heerlen bestudeert Zuyderland de koppeling aan Mijnwater. Dit energiebedrijf in regio Parkstad levert duurzame warmte en koude via water in oude mijngangen.
Zonnepanelen
Beide hoofdlocaties zetten komende jaren ook volop in op zonnepanelen, zowel op daken als op parkeerplaatsen. Zo krijgt de nieuwbouw van het laboratorium op locatie Sittard-Geleen straks vijftig panelen op het dak.