De in Nederland ontwikkelde robot SAM-UVC van Loop Robots zorgt voor betere einddesinfectie van ziekenhuizen, aanvullend op de werkzaamheden van het schoonmaakpersoneel. Medische desinfectie met UV-C-straling gaat met de robot niet alleen sneller en veiliger, maar is ook duurzamer door minder gebruik van chemicaliën.
De technologie achter SAM-UVC is gecertificeerd effectief tegen bacteriën, schimmels en virussen, waaronder SARS-CoV2. Het is wetenschappelijk aangetoond dat UV-C-straling met de specifieke golflengte van 254 nm de DNA- en RNA-structuur van bacteriën, virussen, schimmels en gisten ontwricht en deactiveert. UV-C is veilig in gebruik en laat geen oppervlakteresten achter.
Resistentie
Ziekenhuisinfecties met resistente ziekteverwekkers zijn een groot probleem in zorgorganisaties. Antimicrobiële resistentie is volgens de WHO een van de meest kritieke gezondheidsuitdagingen voor de komende jaren. Effectieve infectiepreventie is daarom extra belangrijk. Handmatige eindreiniging van kamers in ziekenhuizen met behulp van doekjes en chemicaliën is moeilijk, tijdrovend en heeft een werkzaamheid van tussen de 25 tot 50 procent, waardoor 7 procent van de patiënten in Europese ziekenhuizen een infectie oploopt door een resistente ziekteverwekker.
Investering voor opschaling
Loop (spreek uit: loep) Robots geeft aan klaar te zijn om de implementatie van SAM-UVC op te schalen naar meerdere ziekenhuizen. “In tegenstelling tot eerdere generaties UVC-desinfectierobots, is SAM eenvoudig te integreren in de operationele workflow van schoonmaakpersoneel in het ziekenhuis, wat essentieel is voor grootschalig gebruik”, zegt Per Slycke, CEO en medeoprichter van Loop Robots. De recent aangekondigde investering van 2 miljoen dollar door een groep particuliere ondernemersinvesteerders (onder leiding van Nanotech Ventures en Locapes Investment Fund) moet deze opschaling mogelijk maken.
Ziekenhuizen
Tot de klanten en partners van Loop Robots behoren onder meer het Spaarne Gasthuis, het Rijnstate ziekenhuis, verzorgingshuizen Pieter van Foreest, het Public Health Laboratory Kennemerland, UZ Gent ziekenhuis en Universitair Medisch Centrum Groningen.