![siemens-healthineers-ct-naeotom-alpha-oncology_Featured_web Naeotom Alpha - De driedimensionale reconstructie van PCCT-beelden, waarop een deel van de bovenbuik is te zien](https://fmtgezondheidszorg.nl/wp-content/uploads/2021/11/siemens-healthineers-ct-naeotom-alpha-oncology_Featured_web-696x434.png)
Siemens Healthineers heeft op 18 november de Naeotom Alpha geïntroduceerd. Het is mondiaal de eerste whole body CT-scanner met Photon-Counting CT (PCCT) technologie. Met dit apparaat komen unieke nieuwe mogelijkheden beschikbaar voor alle klinische toepassingen in CT, zoals cardiale beeldvorming, oncologie en pulmonologie. Het systeem is goedgekeurd voor klinisch gebruik in de VS en Europa. Het Erasmus MC beschikt als eerste ziekenhuis in Nederland en tweede in Europa over de Naeotom Alpha. Medisch specialisten van het Rotterdamse ziekenhuis zijn ook betrokken geweest bij het onderzoek in de ontwikkelfase van deze innovatie.
De Naeotom Alpha heeft een rotatiesnelheid van 0,25 seconden, twee unieke Vectron-röntgenbuizen en twee nieuwste generatie photon-counting detectoren (Dual Source). Daarmee is het apparaat niet alleen het eerste photon-counting CT-systeem op de markt, maar ook een zeer krachtige, snelle en nauwkeurige CT-scanner. De technische complexiteit betekent geen grotere complexiteit voor de gebruiker, dankzij myExam Companion van Siemens. De klinische beelden bevatten meer informatie dan ooit tevoren voor nauwkeurige diagnose, follow-up en behandeling. Er is meer dan 15 jaar aan de innovatie gewerkt. In die tijd heeft Siemens meer dan 500 octrooien voor de technologie aangevraagd, zes prototypes ingezet en nauw samengewerkt met klinische partners, waaronder het Erasmus MC.
Hot topic
De photon-counting CT-scanner staat voor betere diagnoses en patiëntenzorg, met een betere signaal- (en contrast-) ruisverhouding, scherper beeld, minder vervolgonderzoek en aanzienlijk minder blootstelling aan röntgenstraling en contrastmiddelen. Om die beweringen te kunnen staven, is het systeem uitvoerig tegen het licht gehouden in de klinische praktijk. In Nederland gebeurde dat door het Erasmus MC, dat photon-counting met artificial intelligence ‘het hot topic in medische beeldvorming’ noemt.
Voorsprong
De innovatieve photon-counting detector vormt het hart van de CT-scanner. Met name bij de verwerking van informatie ligt PCCT ver voor op conventionele technieken. Conventionele CT-detectoren zetten de röntgenstralen eerst om in zichtbaar licht om vervolgens om te zetten in een elektrisch signaal. In de tussenstap – ‘omzetten naar zichtbaar licht’ – gaat belangrijke informatie verloren die het zien van contrasten en details vermindert. De PCCT-detector zet de röntgenstralen direct om in een elektrisch signaal, waardoor er geen informatieverlies optreedt. Dat betekent dus een beter contrast en meer details in de beelden met tegelijkertijd een lagere stralingsdosis voor patiënten.
Betere besluitvorming
De lagere stralingsdosis is mogelijk door de directe en snellere informatieverwerking. Bij scans met ultrahoge resolutie (UHR) in die dosis is tot wel 45 procent lager dan bij conventionele CT-detectoren met een UHR-kamfilter. Hierdoor kunnen steeds terugkerende onderzoeken (follow-ups) of wellicht preventief scannen, zoals bijvoorbeeld longkankerscreening met CT, routinematig beschikbaar worden voor grotere patiëntenpopulaties. De hoge resolutie maakt ook kleine structuren zichtbaar, een voorwaarde voor optimale klinische besluitvorming.
Toepassingsgebieden
De klinische gebieden van cardiale beeldvorming, oncologie en pulmonologie stellen allemaal hun eigen unieke eisen aan medische beelden. Bij cardiale beeldvorming gaat het om het vastleggen van het hart terwijl het beweegt, wat dus snelheid vereist. De Naeotom Alpha levert die snelheid, dankzij het Dual Source ontwerp. Hij biedt werkelijke spectrale informatie en hoge resolutie voor het verwijderen van obstructies veroorzaakt door verkalkingen. Hierdoor is diagnostische beoordeling veel beter mogelijk, zelfs bij patiënten met aanzienlijke hoeveelheden kalk in de vaten. De hoge nauwkeurigheid is ook gunstig in de oncologie, waar betrouwbare en consistente evaluatie van het ziekteverloop belangrijk is. In de pulmonologie moeten de beelden alle zinvolle antwoorden bevatten in zo weinig mogelijk scans om vertragingen in de behandeling te voorkomen. Aan die behoeften voldoen de functies van Naeotom Alpha of overtreffen die.