De coronapandemie bemoeilijkt het beperken van de hoeveelheid medisch afval in ziekenhuizen. Dat zegt het Maasstad Ziekenhuis, als reactie op een waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat de pandemie leidt tot ophoping van een enorme hoeveelheid medisch afval. De WHO doelt op vele duizenden tonnen aan beschermende kleding, mondneusmaskers, testkits, injectienaalden, en lege vaccinflesjes.
Dat de WHO een punt heeft, staat als een paal boven water. De organisatie doet in haar onderzoeksrapportage die begin februari verscheen ook aanbevelingen om de afvalstroom in te dammen. Zo worden vaak handschoenen gebruikt bij vaccintoediening, waar dat volgens de geldende richtlijnen niet nodig is. Ook raadt de organisatie aan om beschermingsmiddelen te maken die herbruikbaar zijn of die milieuvriendelijker af te breken.
Lastige opdracht
Het valt evenwel niet mee om de hoeveelheid corona-afval te beperken. Het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis reageerde: “Tijdens de eerste coronagolf werden er nog herbruikbare schorten ingezet. Dat doen we nu niet meer vanwege het mogelijke risico op kruisbesmetting. De huidige covidrichtlijnen zijn strenger, waardoor het moeilijker is om medisch afval te verminderen.”
Rotterdams Klimaatakkoord
Het Maasstad Ziekenhuis is een van de zorginstellingen die zich recentelijk aansloot bij het Rotterdamse Klimaatakkoord. In dat verband delen de instellingen kennis en ervaringen over terugdringing van de hoeveelheid medisch afval. Die afvalreductie is een van de pijlers onder verduurzamingsbeleid in de zorg.
Corona-afval
Milieuorganisaties maken zich zorgen over de hoeveelheid corona-afval. Niet alleen in zorginstellingen, maar ook op straat, waar mondneusmaskers een aanzienlijk deel vormen van het zwerfafval. Milieu Centraal oppert dat het corona-afval van consumenten wellicht te beperken is. “Zo kan er misschien minder verpakkingsmateriaal gebruikt worden bij een antigeentest of is er minder materiaal nodig bij een zelftest”, aldus een woordvoerder. “Gezondheid gaat natuurlijk altijd boven afvalpreventie, maar we moeten ons wel afvragen of we slimme stappen kunnen zetten om ook de milieu-impact mee te nemen.”