Bij grote renovaties aan de gebouwschil of plaatsing van installaties voor ruimtekoeling of ruimteverwarming is het vanaf 1 februari 2022 in veel gevallen verplicht om duurzame energie te gebruiken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft daarvoor een handleiding en rekentool beschikbaar gesteld.
Een renovatie wordt gezien als ingrijpend wanneer meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil verandert, aldus RVO. Bovendien moet de verandering op de integrale gebouwschil zijn uitgevoerd. Als dat voor uw renovatie van toepassing is, dan gelden per 1 februari 2022 nieuwe voorwaarden voor het gebruik van hernieuwbare energie bij een ingrijpende renovatie.
Wat valt onder hernieuwbare energie?
Hernieuwbare energie (HE) wordt door RVO gedefieerd als: “duurzame of groene energie die afkomstig is van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld.” Hiervoor zijn verschillende technieken te gebruiken, zoals zonnepanelen, een warmtepomp of een warmtenet.
Rekentool minimumwaarde HE
Op de website van RVO is een rekentool te vinden. Op basis van enkele invoergegevens berekent de rekentool voor uw specifieke situatie de minimumwaarde HE. Daarnaast bepaalt u met de rekentool hoeveel zonnepanelen nodig zijn om aan de verplichting te voldoen. Als u andere technieken gebruikt of een combinatie daarvan, dan is een NTA 8800-berekening nodig om de hoeveelheid HE te bepalen. Ook deze vindt u via de website van RVO.
Leidraad en uitzonderingen
Het is niet altijd mogelijk om te voldoen aan de verplichting. Dat is afhankelijk van de omstandigheden van uw locatie en eventuele bouwtechnische belemmeringen. Daarom is er op ook een ‘Leidraad Eis hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie’ op de website te vinden. Deze geeft meer informatie over de verplichting en (gedeeltelijke) uitzonderingen. De eisen voor hernieuwbare energie gelden in beginsel voor alle gebouwen. Maar voor beschermde monumenten bestaat een uitzondering. Die houdt in dat de omgevingsvergunning voor het wijzigen van het monument en de daaraan verbonden voorschriften kunnen afwijken van de maatregelen die moeten worden getroffen om aan het voorschrift voor de minimumwaarde hernieuwbare energie te voldoen. In zo’n geval is uitsluitend de omgevingsvergunning (ook wel ‘monumentenvergunning’) met de daaraan verbonden voorschriften van toepassing. De eis voor hernieuwbare energie geldt dan voor wat er wel kan, zonder afbreuk te doen aan de monumentale waarden. De beoordeling hiervan ligt bij gemeenten.