Tergooi MC klaar voor de toekomst
In januari 2020 gingen de voorbereidingen voor de bouw van het nieuwe Gooise ziekenhuis van start, in januari dit jaar was de oplevering van de 55.000 vierkante meters een feit. Alle doelen in tijd, budget en kwaliteit werden behaald. Volgens Gabe Westra, projectleider installatietechniek van ULC Installatietechniek en Jan Hendrik van Delft, projectdirecteur BAM Bouw en Techniek – Speciale Projecten, stonden de oprichting van een speciale joint venture en de intensieve samenwerking aan de basis van het succes.
partnercontent • BAM Bouw en Techniek – ULC Installatietechniek
Het nieuwe Tergooi MC biedt acute, complexe en intensieve zorg voor de Gooise regio. “Een ziekenhuis wil zekerheid over de oplevering”, begint Jan Hendrik van Delft. “Niet alleen in tijd en budget, maar vooral ook in kwaliteit.” Het hele proces moet hierop ingericht zijn. “Neem een operatiekamer of de intensive care afdeling”, schetst Gabe Westra. “Daar zijn optimale verlichting en de toevoer van lucht en medische gassen cruciaal. Dat geldt ook voor de noodstroomvoorziening, daar moet je blind op kunnen vertrouwen.” Ook reguliere installaties als verwarming, koeling, verlichting, ventilatie en elektra moeten naar behoren werken. Voor Westra ligt de uitdaging in de samenhang. “Elke installatie vervult een eigen functie, maar het gaat vooral om de onderlinge afstemming.”
Een integrale aanpak
De techniek is het kloppend hart van het gebouw, maar ook de schil moet het zorgproces optimaal ondersteunen. “Om het beste van die twee werelden samen te brengen, hebben we voor de duur van het project Bouw- en Installatiecombinatie Tergooi opgericht”, vertelt Van Delft. “Zo’n VOF is voor ons een bewezen constructie waarmee we de gewenste integrale aanpak kracht bijzetten.” Westra ziet het als een belangrijk fundament: “Het is de totale combinatie die telt. Iedereen moet zich verantwoordelijk voelen voor het geheel en in staat zijn vanuit de gebruiker te denken. Dat gaat dwars door disciplines, specialismen, bedrijven, partijen en onderaannemers heen.”
‘Als je je niet in de gebruiker weet te verplaatsen, gaat het niet werken’
De kracht van samenwerken
Het kernteam werkte eerder tien jaar lang intensief samen aan de bouw van het Erasmus MC in Rotterdam. “We hebben samen veel kennis en ervaring opgebouwd en zijn goed op elkaar ingespeeld”, zegt Van Delft. “Door dat vertrouwen in elkaar gaat de samenwerking bijna als vanzelf.” Volgens Westra is er een mooie wisselwerking. “In ons vak moeten we elkaar scherp houden. Er zijn tachtig wegen die naar Rome leiden en geen ziekenhuis is hetzelfde. Je kunt een oplossing bij het Erasmus MC niet één op één overzetten naar het Tergooi MC. Maar die eerdere ervaringen zijn wel waardevol om nieuwe oplossingen op te baseren.”
![BAM-ULC BAM-ULC](https://digimagazinefmtgezondheidszorg.nl/_acquimedia/fmt_gezondheidszorg/20230404/beelden/D0022005L0017976P001_Foto-2---1205Tergooi-041_1536.jpg)
Digitaal het nieuwe normaal
Voor Van Delft start een succesvolle uitvoering met een grondige voorbereiding. “De werkzaamheden op de bouwplaats moeten als een treintje in elkaar doorlopen. Je moet discontinuïteit zien te voorkomen, zeker gezien de vele afhankelijkheden.” De engineering van het project is uitgevoerd in BIM. “Digitaal bouwen zorgt op elk moment voor inzicht en overzicht”, gaat Van Delft verder. “Iedereen beschikt over dezelfde informatie: het projectteam, de opdrachtgever, adviseurs, onderaannemers en leveranciers. Dat biedt vele voordelen, zowel in de voorbereiding als in het bouwproces.” Ook de kwaliteitscontroles tijdens het bouwproces en de testing en commissioning van de installaties verliepen digitaal. “Dat dit soort informatie op één plek digitaal samenkomt is een goede zaak”, voegt Westra toe. “Zeker ook met het oog op de kwaliteitstoetsing, certificering en aantoonbaarheid waar een ziekenhuis aan gehouden is.”
Een duurzaam ziekenhuis
“Duurzaamheid is een belangrijke pijler”, zegt Westra. Het nieuwe Tergooi MC beschikt over uitgekiende systemen voor de opwekking en distributie van energie. “We slaan koude en warmte op een diepte van 120 meter op. De koude die we in de winter opslaan, gebruiken we in de zomer om het gebouw te koelen.” De toegepaste installatietechniek draagt ook bij aan de veiligheid van het ziekenhuis. “Voor de legionellapreventie is bij de gebouwaansluiting een ‘poortwachter’ geïnstalleerd. Zo wordt de legionella bij binnenkomst met een speciaal filter uit het water verwijderd”, geeft Westra als voorbeeld.
![BAM-ULC BAM-ULC](https://digimagazinefmtgezondheidszorg.nl/_acquimedia/fmt_gezondheidszorg/20230404/beelden/D0022007L0017976P001_Foto-4---FIP01500_1536.jpg)
Omgaan met wijzigingen
Alles was van tevoren tot in detail gepland en georganiseerd, toch waren er ook de nodige wijzigingen. “Er is op dit soort projecten altijd voortschrijdend inzicht”, zegt Westra. “Vlak voor de uitvoering hebben we samen met de opdrachtgever elke installatietekening nogmaals tegen het licht gehouden. Zo nodig konden we de laatste technologieën en wensen integreren. Je kunt nu eenmaal niet alles van tevoren weten.” Veranderingen komen soms uit onverwachte hoek. “Een arts die linkshandig is, kan niet goed uit de voeten in een operatiekamer die voor een rechtshandige is ingericht”, schetst hij ter illustratie. “Elke wijziging die zich aandient moet je niet zomaar uitvoeren of verwerpen”, benadrukt Van Delft. “Ook dit vraagt om een speciaal proces, alleen zo houd je het beheersbaar. Het is de kunst beide handen stevig aan het stuur te houden en steeds voor de uitvoering uit te bewegen.”
Steeds verbinding zoeken
Het project voltrok zich in de coronaperiode. “Dat was een complicerende factor”, blikt Westra terug. “De voorbereiding en engineering verliepen hoofdzakelijk digitaal, onze infrastructuur was hier al op ingericht. Wel moesten we zorgen dat iedereen op afstand goed aangehaakt bleef.” Tijdens de bouw werden alle coronamaatregelen in acht genomen. “Alles staat of valt met goede afspraken, dus ook in tijden van corona”, verduidelijkt Van Delft. “Wij vinden het belangrijk leveranciers en onderaannemers zo vroeg mogelijk te betrekken en hen gedurende het proces mee te nemen in onze plannen en filosofie.” De mannen zijn trots op het resultaat. “Je moet het met elkaar doen, concludeert Westra. “Als je er met dat besef in staat, kun je bergen verzetten”, luidt het slotakkoord van Van Delft.
Longreads zijn artikelen die wekelijks online geplaatst worden die uit het magazine komen.