Een speciale ‘slimme badmuts’ met elektrodes kan al in de ambulance een beroerte (groot herseninfarct) diagnosticeren. Daardoor kan de patiënt sneller de juiste behandeling in het juiste ziekenhuis krijgen. Dit is de uitkomst van een studie van Amsterdam UMC, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.
Bij een groot herseninfarct is snelle behandeling is cruciaal om blijvende invaliditeit of zelfs overlijden te voorkomen. De muts die neuroloog Jonathan Coutinho e.a. ontwikkelden, kan al in de ambulance een EEG maken. Daarmee is het onderscheid tussen een klein en een groot infarct vast te stellen. Dat is bepalend voor de in te zetten behandeling. Bij een groot infarct moet het stolsel in de hersenen verwijderd worden in een gespecialiseerd ziekenhuis. Tot nu toe wordt meer dan de helft van de patiënten met een groot infarct eerst naar een ziekenhuis te worden vervoerd waar zij niet behandeld kunnen worden. “Als de diagnose al in de ambulance duidelijk is, kan de patiënt direct naar het juiste ziekenhuis gereden worden, dat scheelt kostbare tijd”, aldus Coutinho.
Grote nauwkeurigheid
Tussen 2018 en 2022 is de slimme badmuts uitgetest. In twaalf ambulances zijn data verzameld van ongeveer vierhonderd patiënten. De muts bleek met grote nauwkeurigheid grote bloedvatafsluitingen te kunnen herkennen. Het hulpmiddel krijgt nog een verdere doorontwikkeling om ook in niet-gunstige omstandigheden betrouwbare metingen te kunnen doen.
Naar de markt
Voor productontwikkeling en marktgang is in 2022 TrianecT opgericht, een spin-off bedrijf van Amsterdam UMC. Ook de Hartstichting en de Hersenstichting investeren mee in het product.