CO2-reductie

Ook in de gehandicaptenzorg is duurzaamheid een steeds belangrijker thema. Brancheorganisatie VGN publiceerde deze week een Toolkit duurzaamheid om hun leden (en andere belanghebbenden) te ondersteunen en inspireren bij de noodzakelijke transitie naar duurzame zorg. De toolkit is een bron van informatie en verwijzingen naar bruikbare sites en hulpmiddelen om te verduurzamen. Het document bevat daarnaast inspirerende voorbeelden van collega-organisaties.

De toolkit is gebaseerd op de Green Deal Duurzame Zorg 3.0, die eind 2022 is ondertekend door de grote sectorpartijen in de zorg en de betrokken ministeries. VGN was daarbij ondertekenaar namens de sector gehandicaptenzorg.

In Nederland is de zorgsector verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de nationale CO2-voetafdruk. Daarnaast is 4% van het afval en 13% van het grondstoffengebruik toe te schrijven aan de zorg. Met het leveren van zorg draagt de sector dus bij aan de klimaatcrisis, milieucrisis en een toenemende zorgvraag. Het is deze paradox die de zorg wil doorbreken. De ondertekening van de green deal hebben zij zich daartoe ook verplicht.

Toolkit duurzaamheid VGN

Verdere verduurzaming is dus geen vrijblijvend voornemen, maar een taakstelling met concrete eindpunten. Via de toolkit wil de VGN organisaties inspireren en ondersteunen om die taak te kunnen vervullen. De doelen en acties worden aan de hand van de vijf thema’s van de Green Deal toegelicht. De voorbeelden, handige websites en concrete acties staan per thema op één plek.

Deze toolkit is tot stand gekomen in samenwerking met ActiZ en de NL ggz, die vergelijkbare toolkits voor hun sector hebben opgesteld.

> De Toolkit duurzaamheid is te downloaden van de VGN-site