De Autoriteit Consument & Markt (ACM) mag een marktverkenning uit 2021 publiceren over ZIS-EPD’s en digitale gegevensuitwisseling in de zorg. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) op 21 november in hoger beroep bepaald. Wel moet de ACM de onderzoeksrapportage op vier punten aanvullen met reacties van leverancier Chipsoft. De uitspraak is definitief.
In opdracht van de ACM voerde KPMG in 2020/2021 een marktverkenning uit naar ZIS-EPD’s. ChipSoft, leverancier van HiX, probeerde publicatie van de onderzoeksrapportage met een rechtsgang te blokkeren. Het bedrijf vreest reputatieschade bij openbaarmaking. Tot de verkenning hoorde een inventarisatie van belemmeringen die ziekenhuizen ondervinden in het gebruik van hun softwarepakketten. Dat kan bijvoorbeeld betrekking hebben op het opzettelijk bemoeilijken van interoperabiliteit tussen systemen.
Kritiek van klanten
Het rapport zou kritiek van ziekenhuizen ventileren op de grote winstmarge van marktleider Chipsoft. Die bedroeg in de jaren 2018 en 2019 ruim boven de 40 procent. Ook de hoge licentiekosten voor HiX worden naar verluid in de publicatie gehekeld. Vorig jaar berichtte de NRC dat kleine ziekenhuizen al 1,5 miljoen euro in rekening wordt gebracht; bij middelgrote instellingen loopt dat op naar 2 miljoen.
Rechtszaak
In kort geding werd Chipsoft in maart 2022 in het gelijk gesteld. In afwachting van het resultaat van de bodemprocedure is daarom slechts een managementsamenvatting van het onderzoeksrapport aan de openbaarheid prijsgegeven.
Het CBb heeft nu bepaald dat de ACM het marktverkenningsrapport wél mag publiceren. De ACM had betoogd dat het belang van de openbaarmaking is gelegen in voorlichting, (nadere) beleidsontwikkeling en transparantie. Het College oordeelde dat dat belang van groter gewicht is dan het belang van Chipsoft om gevrijwaard te worden van reputatieschade. Het CBb stelde dat niet is gebleken dat het onderzoeksverslag een onvolledig, vertekend beeld geeft van de marktsituatie of van de positie van Chipsoft daarin. Wel moet de ACM de onderzoeksrapportage van KPMG op vier punten aanvullen met reacties van leverancier Chipsoft.
> De uitspraak van het CBb is te lezen op de site Rechtspraak.nl