Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging, NAAV, reageert verontwaardigd op kritiek promotie door de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Zij vindt de negatieve beeldvorming rond de promotie van Dr. P. Bosch grievend en onterecht. “De Vereniging tegen de Kwakzalverij is al jaren doende met een hetze tegen acupunctuur. Dit terwijl er steeds meer relevant en goed wetenschappelijk onderzoek verschijnt dat de werking van acupunctuur ondersteunt.”
“Dr. Bosch deed onderzoek naar slaapstoornissen die samenhangen met depressie en schizofrenie. Deze invalshoek is nieuw en het onderzoek is naar de wetenschappelijke standaard uitgevoerd. Zij is dan ook volkomen terecht afgelopen donderdag aan de Radboud Universiteit in Nijmegen gepromoveerd,” aldus de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging.
Alle proefpersonen waren al lange tijd onder behandeling van hun psychiater en kregen tijdens dit acupunctuur-onderzoek hun gebruikelijke en gangbare therapie en medicatie. De vraag was of acupunctuur een meerwaarde heeft als aanvullende behandeling.
Acupunctuur bleek bij de proefpersonen goed te werken op slaapstoornissen bij depressies. Daardoor verbetert de kwaliteit van leven bij mensen met een depressie. Hun stemming verbetert daardoor ook nog eens. Bij chronische schizofrenie-patiënten was de slaap-verbetering niet duidelijk.
De NAAV is blij met dit onderzoek. Internationaal zijn reeds meer dan tien ziektebeelden opgenomen in zgn. klinische standaarden, omdat daarvoor voldoende wetenschappelijk bewijs is geleverd. Nu is er ook in Nederland dergelijk onderzoek voorhanden.
De NAAV hoopt dan ook dat acupunctuur als aanvullende therapie eindelijk serieus genomen gaat worden.
Bron: NAAV