Longontsteking is wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaak onder jonge kinderen. Jaarlijks zijn er bijna een miljoen dode kinderen te betreuren.
Dat is de reden waarom in 2011 UNICEF een oproep deed voor productinnovatie om verbetering in deze situatie te brengen. Philips maakt bekend in het tweede kwartaal van 2016 ‘Children’s Automated Respiration Monitor’ te introduceren.
In de huidige omstandigheden dienen slecht toegeruste gezondheidswerkers in armere landen een eigen telling te maken gedurende één minuut via een visuele inspectie van de ademhaling van een kind. Een nauwkeurige telling is op deze wijze moeilijk te verrichten. Er is namelijk niet alleen sprake van moeilijk te tellen oppervlakkige ademhaling, maar ook van diverse zaken die afleiden in de medische omgeving.
“De Philips Children’s Automated Respiration Monitor zal een game changer in de diagnose en behandeling van longontsteking zijn”, aldus Salim Sadruddin, Senior Child Health Advisor bij niet-gouvernementele organisatie Save the Children. “Als we de subjectiviteit in verband met tellen van de ademhaling door gezondheidswerkers kunnen verwijderen, dan verbetert de kwaliteit van de behandeling van de patiënt.”