In Meppel verrijst het nieuwe Isala ziekenhuis, volledig ingezet op duurzaamheid. Zonder gasaansluiting, maar met zonnepanelen en warmtekrachtinstallaties. Hiermee is het nieuwbouwziekenhuis het eerste volledige elektrische ziekenhuis van Nederland. Belangrijk is dan natuurlijk dat er een duurzame manier van luchtbevochtiging wordt toegepast. Condair heeft met de DL serie adiabatische luchtbevochtiging ingespeeld op de ‘duurzame’ belangen bij deze nieuwbouw.
In ziekenhuizen is welbekend dat luchtbevochtiging noodzakelijk is
Niet alleen voor het comfortabele gevoel, maar zeker voor de gezondheid. In de winter, maar ook bij koeling van het gebouw in de zomer zal de lucht snel te droog worden. Dit komt doordat het koelen van lucht ook vocht onttrekt. Hierdoor is de luchtvochtigheid vaak veel te laag (<40%). De te droge lucht zal vervolgens vocht proberen te onttrekken aan alle materialen, voorwerpen, bezoekers en patiënten in de ruimte, waardoor deze nog verder uitdrogen. Een ander nadeel is dat bacteriën en virussen langer door de lucht zweven en ons besmetten, omdat een te lage luchtvochtigheid ook ons immuunsysteem verzwakt. Patiënten zullen hierdoor langzamer herstellen of kunnen zelfs nieuwe besmettingen oplopen.
Belangrijk voor de medische apparatuur
Een luchtbevochtigingssysteem houdt de relatieve vochtigheid binnen op peil om de genoemde gezondheidsproblemen voor medewerkers en patiënten te voorkomen. Maar ook apparatuur heeft te lijden onder té droge lucht. Bij een lage luchtvochtigheid ontstaan gevaarlijke statische ontladingen. In operatiezalen is bij een té droge lucht die kans op statische ontladingen zeer groot; dat kan gevaarlijke gevolgen hebben, zoals vonken bij het gebruik van de brandbare gassen voor de anesthesie.
De keuze voor hygiënisch bevochtigen
Uit de praktijk blijkt dat luchtbehandelingssystemen en luchtbevochtigingsinstallaties over het algemeen niet geheel steriel zijn. Ook leidingwater als bevochtigingswater is nooit helemaal kiemvrij. Hierdoor kunnen in de luchtbevochtigers en het vochtige gedeelte van luchtbehandelingssystemen zich altijd kiemgroei en gevaarlijke bio films vormen. Aangepaste hygiënemaatregelen en extra bewerkingen zijn dan ook noodzakelijk om deze groei en verspreiding van ziektekiemen in adiabatische luchtbevochtigers te voorkomen. De Condair DL adiabatische luchtbevochtiging heeft, als enige in de markt, een hygiënecertificaat heeft verkregen. Dit certificaat, uitgegeven door het gerenommeerde Duitse SGS Fresenius instituut, garandeert 100% hygiëne in de zorgsector. Doordat de Condair DL gebruik maakt van een lagedruk pomp en een gepatenteerde naverdampingssectie, verbruikt hij minder energie dan bij andere vormen van luchtbevochtiging en is veel onderhoudsvriendelijker. Bovendien heeft hij het laagste elektrische – en waterverbruik van alle apparaten voor adiabatische luchtbevochtiging. Zo is het Isala in Meppel klaar voor een duurzame toekomst met de nieuwste luchtbevochtigingstechniek.