Aidence, het bedrijf achter de AI-applicatie Veye Chest ter ondersteuning van longnodule (longknobbeltjes) management, introduceert nu Veye Reporting. Deze nieuwe oplossing biedt ondersteuning aan gestructureerde rapportage van longnodules. De lancering is gericht op het aanpakken van de hoge werkdruk in Radiologie, het standaardiseren van de rapportage van longknobbeltjes volgens klinische richtlijnen, en het mogelijk maken van effectieve en duurzame longkanker screening.

 

Veye Chest integreert met de bestaande IT-infrastructuren en automatiseert de foutgevoelige en tijdrovende radiologietaken; het detecteert, classificeert, meet en volgt de groei van longknobbeltjes. De klinisch gevalideerde deep learning-oplossing biedt radiologen relevante en zeer nauwkeurige informatie over longknobbeltjes zo klein als 3 mm met een detectiegevoeligheid van 90%.

 

Om beter te voldoen aan de behoefte aan snellere en consistente rapportage van gedetecteerde knobbeltjes, heeft Aidence nu Veye Reporting uitgebracht, een interactieve longknobbel rapportage add-on functie voor Veye Chest. Veye Reporting levert een aanpasbaar rapport, ingevuld op basis van de resultaten uit Veye Chest. De radioloog kan zelf bepalen welke knobbeltjes in het rapport worden opgenomen, heeft de optie om het rapport eenvoudig op te stellen en te delen met anderen, en kan incidentele bevindingen aan het rapport toevoegen.

 

Dr. Thomas Jongsma, hoofd Radiologie bij Tergooi, over zijn ervaringen met Veye Chest: “We zien nu al de toegevoegde waarde van Veye Chest voor onze workflow. Het ondersteunt onze zorg voor kankerpatiënten door meer gedetailleerde rapportage en maakt tijd vrij voor het interpreteren van de meer complexe beelden”.

 

Waardevol in longkankerscreening programma’s

Veye Reporting kan met name waardevol zijn voor longkankerscreening initiatieven, die gedetailleerde rapportageprotocollen vereisen en de werkdruk voor het personeel van de afdeling Radiologie verhogen. Veye Reporting is mede-ontwikkeld met Radiologie-experts betrokken bij longkanker screeningsprogramma’s in het VK.

 

De medische gevalideerde oplossing van Aidence, Veye Chest, analyseert momenteel meer dan 1.000 scans per week, op meerdere Europese locaties. In Nederland wordt Veye Chest gebruikt in de klinische praktijk door radiologie afdelingen van onder meer Tergooi, Noordwest  Ziekenhuisgroep (NWZ), Albert Schweitzer ziekenhuis en Spaarne Gasthuis. In het Verenigd Koninkrijk, ondersteunt Veye Chest de longkankerscreening proefprogramma’s van NHS England’s Targeted Lung Health Check.

 

Mark-Jan Harte,  CEO van Aidence, over de Veye Reporting release: “De publicatie van de NELSON [1] studie heeft overtuigend bewijs geleverd voor de voordelen van longkanker screening. Radiologen kunnen AI-software inzetten om hun werkdruk te beheersen en consistente rapporten volgens klinische richtlijnen te leveren. We hebben Veye Reporting ontwikkeld voor exact deze doelen. We zijn erg enthousiast over de feedback van onze gebruikers die bevestigen dat het zeer behulpzaam is in het bereiken van deze doelen.”

 

[1] Gepubliceerd in het New England Journal of Medicine op 29 januari 2020