Voorafgaand aan de jaarlijkse collecteweek (van 7 t/m 12 september) van KWF Kankerbestrijding  wordt in elke provincie een bijzondere KWF-vrijwilliger door de Commissaris van de Koning ‘gesjerpt’.
Met deze actie worden alle 100.000 vrijwilligers bedankt voor hun tomeloze inzet en de huldiging is tevens het startschot voor de grootste collecte van Nederland.
Kanker raakt ons allemaal. Eén op de drie Nederlanders krijgt gedurende zijn leven de diagnose kanker. Per jaar zijn dat ruim honderdduizend mensen. Die diagnose betekent niet per se een doodvonnis, maar toch sterven er elk jaar ruim 43.000 mensen aan de gevolgen van de ziekte. Sinds 1949 wordt de collecteweek ieder jaar rond de geboortedatum van oud-koningin Wilhelmina georganiseerd. Jaarlijks is het streven om met 100.000 vrijwilligers bij ruim 6 miljoen deuren langs te gaan of de straat op met een collectebus. Dit jaar wordt de collecte gehouden van 7 tot en met 12 september 2015.
Michel Rudolphie, directeur KWF Kankerbestrijding: ‘Onze vrijwilligers zijn onmisbaar. Zij zijn belangrijke ambassadeurs van KWF Kankerbestrijding. Zonder hen zouden we geen wetenschappelijk onderzoek kunnen financieren wat cruciaal is om vooruitgang te boeken in de strijd tegen kanker’.
Programma
Voorafgaand aan de collecteweek wordt in de 12 provincies van Nederland 1 vrijwilliger ‘gesjerpt’ op het Provinciehuis door de Commissaris van de Koning. De vrijwilliger staat symbool voor alle vrijwilligers in de provincie. Voor het volledige programma zie de bijlage.