Momo Medical-App
Foto: Momo Medical

Tijdens een nachtdienst in het verpleeghuis kan het lastig zijn constant bij te houden of iedereen nog veilig in bed ligt. Met een sensor onder het matras en bijbehorende app is dat voortaan door zorgverleners op afstand te monitoren.

BedSense maakt van een bed een ‘slim bed’ door middel van een sensor die onder meer ademhaling en beweging registreert. Via de Momo App krijgt de zorgverlener een seintje bij een afwijkende situatie. “Als iemand probeert uit bed te komen geeft de Momo App 30 tot 60 seconden van tevoren een signaal af. Zo kan de verzorgende er in veel gevallen op tijd bij zijn. Werken met BedSense scheelt wel een kwart van de valincidenten”, vertelt Menno Gravemaker van Momo Medical aan de site Dutch Health Hub.

Momo Mecial-sensor-matras
De BedSense sensor onder het matras (Foto: Momo Medical)

Loos alarm

Volgens Gravemaker scheelt het tweederde aan loze alarmen bij het gebruik van de app. “Een ander voordeel is dat mensen die liggen te slapen, niet meer gestoord worden tijdens de nachtronde. En doordat de app het ook signaleert als mensen lang in dezelfde houding liggen, kan actief worden gehandeld op het voorkomen van doorligplekken.” De nachtdienst doet minder fysieke controles in de kamers en kan gericht naar de mensen die echt hulp nodig hebben. Dat scheelt kostbare tijd en levert zorgmedewerkers meer werkplezier op, meent Gravemaker.

Het nieuwe investeringsfonds voor ouderenzorg IFOZ gaat de innovatie ondersteunen. Daardoor kan er een grootscheepse pilot gaan draaien met de BedSense apparatuur en Momo App bij diverse verpleeginstellingen.