Op 12 september vindt voor de eerste keer het evenement ‘Pluk de Dag AYA’, georganiseerd door het Ingeborg Douwes Centrum plaats. Deze dag speciaal voor AYA’s: jongeren tussen de 18 en 35 jaar die kanker hebben of hebben gehad. Het wordt een dag om te ontmoeten, ontdekken en inspireren. Er kunnen allerlei workshops worden gevolgd, maar ook vragen worden gesteld aan zorgprofessionals. Oftewel: een dag waar je bij moet zijn.
Tijden de dag kunnen Aya’s zelf hun programma samenstellen. Er is een gevarieerd programma van Karate, Minfulness, hoe ga je om met vermoeidheid, to do’s voor je uiterlijk tijdens en na behandeling en meer creatieve workshops. Bij de zorgprofessionals van de Aya Poli kun je terecht voor vragen over bijvoorbeeld studie & werk, vruchtbaarheid & fertiliteit en psychologische nazorg. De dag wordt gezamenlijk afgesloten met een borrel en een DJ. Aanwezig zijn tijdens deze bijzondere dag? Meld je dan aan. Inschrijven is gratis, je mag een introducee meenemen en er wordt gezorgd voor een lunch.
Het Ingeborg Douwes Centrum (IDC) in Amsterdam organiseert de AYA Pluk de Dag in samenwerking met de Discovery Compagny. Het voornaamste doel is om jongvolwassenen met kanker de kans te bieden om elkaar te ontmoeten en een fijne dag te hebben. Tegelijkertijd hoopt het IDC meer awareness te creëren wat betreft de specifieke problemen waar veel AYA’s tegaanlopen. Hierbij valt te denken aan problemen met het krijgen van verzekeringen, hypotheek, maar ook het krijgen of houden van een baan en de mogelijkheid om kinderen te krijgen en psychologische problemen.
Ingeborg Douwes Centrum
Het IDC is een gespecialiseerde instelling die psychologische (na)zorg biedt aan mensen met kanker. Zij kunnen er terecht in elke fase van het ziekte- of genezingsproces, ongeacht de prognose. We behandelen niet alleen mensen die zelf ziek zijn (geweest), maar ook familieleden en naasten. Naast psychologische individuele begeleidingen bieden we ook verschillende groepen o.a. mindfulness en haptonomie aan. We zijn namelijk van mening dat verschillende vormen van begeleiding een positieve effect hebben op de behandeling.
Bron: St Lucas Andreas Ziekenhuis