Nictiz heeft dit jaar onderzoek gedaan naar de succesfactoren en barrières bij implementatietrajecten van beeldschermzorg. Dit onderzoek vond plaats bij zorginstellingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), verstandelijk gehandicaptenzorg (VGZ) en verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT).
Beeldschermzorg is in Nederland nog niet breed ingevoerd, en er is daarom nog niet veel bekend over de verschillende wijzen waarop zorginstellingen omgaan met de implementatie. In de TrendITion-publicatie “Een deur naar de rest van de wereld” ​zijn praktijkervaringen vertaald naar een overzicht van succesfactoren en barrières op het gebied van project en organisatie, techniek, financiën en het uiteindelijke resultaat. Daarnaast zijn veertien aanbevelingen opgenomen die helpen bij het efficiënt inrichten van de implementatie.
Voor het onderzoek zijn cliënten, zorgverleners en (project)managers die gebruik maken van beeldschermzorg geïnterviewd. De publicatie introduceert naast de praktijkervaringen het ‘Beeldschermzorg implementatiemodel’, dat het implementatieproces visualiseert en structuur biedt bij (de voorbereiding van) het proces. ​
Beeldschermzorg implementatiemodel
Bron en foto: Nictiz