Voor dementerenden is een veilige leefomgeving waarin zij zich vrij kunnen bewegen van groot belang. In woonzorgcentrum Nicasius in Heeze wil Ananz hier met belevingsgerichte zorg invulling aan geven.

Onlangs zijn speciale deuren, belevingshoeken en nieuw ingerichte gangen opgeleverd. Doel is om bewoners met dementie een fijne, herkenbare en veilige woonomgeving te bieden. Geen omgeving zónder prikkels, maar een omgeving die bewoners positief stimuleert.

Deuren die geen deuren lijken
Openheid staat centraal, zo kunnen bewoners zich door een groot deel van het gebouw en door de ruime tuin vrij bewegen. De praktijk leert dat deuren een prikkel zijn voor cliënten met dementie, het maakt onrustig en zorgt ervoor dat cliënten naar buiten willen. Daarom zijn de afgesloten buitendeuren beplakt met een folie met natuurprint. Niet alleen zijn ze niet meer herkenbaar als deur, het beeld geeft ook rust.

Belevingshoeken
In Nicasius zijn vier belevingshoeken ingericht: een natuurhoek, een werkplaats, een herensociëteit en een heuse kinderkamer. De inrichting van deze hoeken sluit aan bij de belevingswereld van de bewoners.

Op ontdekkingstocht door de gangen
In de gangen is om de paar meter iets te zien, te voelen, te doen of te ruiken. Van kleine mandjes met materiaal van verschillende stoffen, tot een levensgroot aap-noot-mies rek met losse letters. Doel is om cliënten zowel beweging als afleiding te bieden.

Kwaliteitsprijs
Deze aanpassingen zijn voortgekomen uit een interne kwaliteitswedstrijd bij de St. Anna Zorggroep en zijn mede mogelijk gemaakt door een aantal lokale partijen die belangeloos hebben meegewerkt: SKILLZ reclame uit Eindhoven, JA reclame uit Valkenswaard, Tableaux mediamakers uit Heeze, Frank Guitjens, Heidi van der Steen en tot slot de stichting Vrienden van Nicasius.

Bron: St. Anna Zorggroep