Een ziekenhuisbestuurder die bijzonder hoogleraar wordt – maar niet op een klinisch onderwerp.
Dr. M. (Mark) Van Houdenhoven is benoemd tot bijzonder hoogleraar Economische bedrijfsvoering in de gezondheidszorg aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit.
Van Houdenhoven is voorzitter van de raad van bestuur van de Sint Maartenskliniek, het enige ziekenhuis in Nederland dat volledig gespecialiseerd is in houding en beweging.
Sinds 2004 is Van Houdenhoven als bestuurder verbonden geweest aan diverse ziekenhuizen. Hij promoveerde in 2007 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het thema zorglogistieke bedrijfsvoering. Sinds 2014 is hij bestuursvoorzitter van de Sint Maartenskliniek. Als bestuurder maakt hij zich sterk voor een innovatieve samenwerking met andere partners rondom de zorg voor de patiënt. Die samenwerking strekt zich uit van andere ziekenhuizen, thuiszorg en huisartsen tot industriepartners die zijn betrokken bij de zorg.
Efficiëntere en effectievere zorg
Als bijzonder hoogleraar wil hij dan ook bijdragen aan het onderzoek hoe duurzame relaties kunnen worden gerealiseerd die bijdragen aan kwaliteit van leven in de samenleving, efficiëntere en effectievere zorg en aan innovatie. Ook pleit hij voor een betere samenwerking tussen instellingen onderling om de patiënt weer optimaal in het dagelijks leven terug te kunnen brengen. Onderwerpen die Van Houdenhoven binnen zijn leeropdracht wil oppakken, zijn onder andere: verbetering van het financieringsproces van de zorg, bedrijfsvoering van zorginstellingen, samenwerking tussen ziekenhuizen onderling en met de patiënt, waardebepaling van behandelingen en de financiering van innovatie door alle betrokkenen in en rond de zorg.
Management van complexe organisaties
De Faculteit der Managementwetenschappen richt zich op sturings- en inrichtingsvraagstukken van complexe organisaties in de publieke en private sfeer. De gezondheidszorg is sterk in beweging, waarbij meerdere complexe organisaties met verschillende verantwoordelijkheden, vorm en inhoud geven aan de zorg voor patiënten. In het facultaire onderzoeksspeerpunt Governance and Innovations in Social Services (GAINS) staat de innovatie van maatschappelijke diensten en het bestuur ervan centraal. Binnen GAINS gaat verder wetenschappelijk onderzoek van start om het inzicht in de samenhangen binnen de gezondheidszorg te vergroten en aanbevelingen af te leiden voor de praktijk. Dit vereist een multidisciplinaire benadering, waarin bestuurskundige, bedrijfskundige, economische en institutionele kennis bij elkaar komt.
Duurzame toekomst gezondheidszorg
Mark Van Houdenhoven is verheugd met zijn aanstelling: ‘Op deze manier krijg ik de kans bij te dragen aan het debat over de duurzame toekomst van de gezondheidszorg en de wijze waarop de samenleving en zorgbedrijven kunnen bijdragen aan de gezondheid van haar inwoners. De Health Valley Oost-Nederland, waarbinnen onder andere de Radboud Universiteit, Universiteit Twente, het Radboudumc, Maasziekenhuis Pantein, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis, revalidatiecentra, patiënten, industriepartners, huisartsen, verzekeraars, Euregio en de Sint Maartenskliniek zich bevinden, is daarvoor bij uitstek dé plek.’
De benoeming is ingegaan per 15 september 2015.