Veruit de meeste patiënten die het social media platform hart.volgers.org bezoeken begrijpen door hart.volgers.org hun ziekte beter.
Ook gebruiken ze hun medicatie beter, voelen zich beter en zijn meer gemotiveerd om gezond te leven. Voor bijna 10% van de patiënten heeft hart.volgers.org een extra bezoek aan een arts overbodig gemaakt. Daarmee is hart.volgers.org de eerste succesvolle e-health toepassing waarbij patiënten, social media en medische expertise op een volledig open en maximaal laagdrempelige wijze worden verbonden.
Dhr. Melsen ging ingreep aan zijn hart met vertrouwen tegemoet
Hartpatiënten kunnen op hart.volgers.org vragen stellen aan topexperts en ervaringen delen. Dat laatste deed ook dhr. Melsen: “Op hart.volgers vertelden mensen met betrekking tot de ingreep aan mijn hart: ‘Doe het nu, het heeft ook mijn leven veranderd.’ Ze zeiden dat als ze het eerder hadden geweten, ze ook eerder in hadden laten grijpen. Dat gaf mij veel vertrouwen en nu, na de behandeling, denk ik er ook zo over.” In het afgelopen half jaar werd de E-health omgeving bijna 100.000keer bezocht.
Onderzoek toont meerwaarde hart.volgers.org
Uit recent onderzoek onder een deel van de meer dan 2000 geregistreerde leden van hart.volgers.org blijkt dat een zeer hoog percentage van de leden de betrouwbare en laagdrempelig informatie van hart.volgers.org als zeer waardevol ziet.
“Betrouwbare informatie over hartziekte en zorg helpt patiënten regie te houden over hun eigen leven. Daarom is Hartvolgers het voorbeeld van sociale innovatie, waarbij de positie van de patiënt wordt versterkt door relevante informatie beschikbaar te stellen en een platform te bieden om kennis en ervaring te delen. Hard nodig op het web, waar niet altijd alle informatie klakkeloos aangenomen kan worden “ aldus Lea Bouwmeester.
Een hoog percentage van de leden is meer gemotiveerd om medicatie goed in te nemen (75%), begrijpt zijn of haar aandoening beter (75%), voelt zich beter (60%) en is meer gemotiveerd om gezond te leven (55%). 95% van de leden geeft aan dat ervaringen van lotgenoten op hart.volgers.org een belangrijke bron van informatie zijn.
Voorkomen ziekenhuisbezoek
Hetzelfde onderzoek toont aan dat ongeveer 10% van de leden zijn of haar huisarts of cardioloog niet extra heeft bezocht om een vraag te beantwoorden of ongerustheid weg te nemen. Het lezen over ervaringen van anderen en de laagdrempelige toegang tot kennis van experts maken dat dit initiatief een waardevolle toevoeging vormt aan de traditionele arts-patiënt communicatie. Dhr. Melsen: “Na het stellen van de diagnose is het een sneltrein waar je in terecht komt, een emotionele achtbaan.
Tijdens een consult met de dokter is het moeilijk om emotie uit te schakelen, waardoor je stukken toch mist. Thuis kan je alles goed voorbereiden of nog eens verder uitdiepen bij vragen die je hebt. Hart.volgers helpt daar dus echt bij, kan je thuis op dooie gemakje alles uitzoeken en lezen.”
Betrouwbare informatie en toegankelijke medische experts
Op hart.volgers.org kan iedereen, in het bijzonder patiënten en hun omgeving, informatie en ervaringen delen, en een vraag stellen aan medische experts. De kwaliteit van de informatie wordt continu bewaakt door de medisch experts. De openheid van hart.volgers.org garandeert dat veel van de informatie die gedeeld wordt voor iedereen beschikbaar is waardoor de bezoekers maximaal van elkaar kunnen leren en hun ervaringen kunnen delen. De privacy van mensen die vragen stellen aan de medisch experts is gewaarborgd.
Over hart.volgers.org
Om patiënten laagdrempelig en snel van kwalitatief goede informatie te kunnen voorzien hebben een groep vooraanstaande cardiologen en cardiochirurgen in Nederland het social media platform hart.volgers.org ontwikkeld. De patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep en de Hartstichting ondersteunen hart.volgers.org. Recent heeft het platform een upgrade ondergaan waardoor deze nog interactiever is geworden. Communicatie tussen patiënten onderling en met cardiologen is hierdoor nog gemakkelijker geworden.