Bacteriële infecties zijn steeds moeilijker te bestrijden met antibiotica door toenemende resistentie van bacteriën.

Biosensoren kunnen helpen met het terugdringen van verkeerd gebruik van antibiotica door per patiënt de juiste dosis te bepalen. Om de zoektocht naar zulke biosensoren te versnellen vond onlangs op de TU Eindhoven voor de derde keer de internationale studentencompetitie SensUs plaats, georganiseerd door TU/e-studenten. Dertien teams uit twaalf landen gingen de strijd aan voor de beste biosensor voor het meten van het antibioticum vancomycine, een laatste redmiddel bij een besmetting met bijvoorbeeld de ziekenhuisbacterie MRSA.

Biosensoren zijn kleine instrumenten die in een bloeddruppeltje snel en eenvoudig de aanwezigheid van stoffen kunnen meten die een indicatie geven van ziekte en gezondheid. De glucosemeter voor diabetespatiënten is een voorbeeld van een biosensor die al veel gebruikt wordt. Omdat ze compact zijn en snel informatie kunnen geven helpen biosensoren zorgverleners om snel behandelkeuzes te maken en is meer gepersonaliseerde zorg mogelijk.

 

Zorgvuldiger gebruik van antibiotica

Biosensoren kunnen helpen om zorgvuldiger en effectiever antibiotica te gebruiken. Nu krijgen patiënten vaak standaarddoseringen die voor individuele personen ofwel te laag zijn (waardoor de bacteriële infectie niet goed wordt behandeld en antibioticaresistentie ontstaat) ofwel te hoog zijn (wat schadelijk is voor de gezondheid). Het afnemen van bloed en laten testen in een laboratorium kost ongeveer een dag, waardoor de dosering niet tijdig en niet effectief aangepast kan worden. Een biosensor zou het mogelijk maken om snel en makkelijk de antibioticum-concentratie te meten en direct de medicijndosering aan te passen, voor een juiste dosering op ieder moment.

SensUs 2018

Het doel van de studentenwedstrijd SensUs 2018 was om de ontwikkeling van een dergelijke biosensor te versnellen. De opdracht aan de dertien deelnemende studententeams uit twaalf landen (waaronder het team T.E.S.T. van TU Eindhoven) was om een biosensor te ontwikkelen voor het antibioticum vancomycine. Van dit medicijn is zorgvuldig gebruik erg belangrijk, aangezien het voor patiënten die besmet zijn met bijvoorbeeld de ziekenhuisbacterie (MRSA) een laatste redmiddel is.

Fotobijschrift: Bij SensUs waren twee teams van TU/e-studenten betrokken: een team dat de wedstrijd organiseerde en een team dat als T.E.S.T. deelnam aan de wedstrijd. Foto: Bart van Overbeeke.

Bron: TU/e