Zorg moet rond de patiënt worden georganiseerd met respect voor de beroepseer van zorgverleners. Dat is de boodschap van het boek Het alternatief voor de zorg.
Het alternatief voor de zorg is een initiatief van de stichting Beroepseer en VvAA. Het boek is samengesteld door Jos de Blok (directeur en oprichter van Buurtzorg Nederland), Herman Suichies (huisarts en bestuurslid van de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen), radiologe Lewi Vogelpoel en Thijs Jansen, directeur en medeoprichter van de Stichting Beroepseer. De samenstellers vinden dat er snel grote veranderingen nodig zijn in de gezondheidszorg. De zorg draait namelijk teveel om geld en spreadsheets.
Een vijfde op aan bureaucratie
Uit onderzoek waarover het boek publiceert blijkt dat Nederlandse ziekenhuizen jaarlijks 20 procent van het budget kwijt zijn aan overheadkosten. Geld dat niet aan zorg wordt besteed. Onderzoekers Jeffrey Stevens en Corné van der Meulen berekenden dat van elke vijf euro die er naar ziekenhuiszorg gaat, er één euro opgaat aan bureaucratie. Opvallend is dat grote ziekenhuizen nauwelijks efficiënter kunnen werken dan kleine ziekenhuizen. Met bijna 25 miljard euro is ziekenhuiszorg de grootste kostenpost binnen de gezondheidszorg. Als de resultaten van het onderzoek gegeneraliseerd worden zou dat betekenen dat ongeveer 5 miljard van het totale budget van ziekenhuizen opgaat aan bureaucratie.
Weinig vertrouwen in zorgverzekeraars
De samenstellers zijn ook kritisch over de rol van zorgverzekeraars. Vier op de vijf zorgverleners heeft een klein of zeer klein vertrouwen in de goede intenties van zorgverzekeraars, zo blijkt uit onderzoek van het Nivel onder ruim 2.000 zorgprofessionals dat in het boek wordt gepresenteerd. Bijna drie kwart van de zorgprofessionals geeft bovendien aan weinig vertrouwen te hebben in de deskundigheid van zorgverzekeraars. Het vertrouwen daalde sinds 2006, het jaar dat de zorgverzekeringswet werd ingevoerd, met tien procent. Naarmate zorgverleners meer invloed van zorgverzekeraars ervaren, neemt de kans dat zij weinig vertrouwen hebben in zorgverzekeraars toe, zo stellen de onderzoekers.
De samenstellers pleiten ervoor de zorg weer rond de patiënt te organiseren, met respect voor de beroepseer van zorgverleners. “Het moet weer gaan om patiënten, zorgverleners en vooral over wat hen verbindt”, zegt De Blok. “Wij geloven in een praktische wijsheid: als je focust op kosten, gaat de kwaliteit omlaag. Als je focust op kwaliteit gaan de kosten omlaag. De aandacht moet worden verlegd van kostenbeheersing naar kwaliteitsverbetering. De relatie tussen patiënt en zorgverlener moet leidend worden en zorgverzekeraars hebben uitsluitend een faciliterende rol. In dit boek vertellen we hoe wij vinden dat de toekomst van de gezondheidszorg er uit moet zien.”
“Zorgverleners verlenen dagelijks met veel bezieling zorg”, stelt Herman van Hemsbergen, voorzitter van de hoofddirectie van VvAA. “Tegelijkertijd is er veel om hen heen in beweging. Huisartsen kwamen in opstand met de beweging Het Roer Moet Om. En zij behaalden een heel goed resultaat. Maar het kan niet bij de huisartsenzorg alleen blijven. Want voor een echte kanteling in de zorg moeten nog veel meer zorgverleners en patiënten de handen ineen slaan. Het alternatief voor de zorg kan daar een belangrijke rol in spelen.”
Het alternatief voor de zorg sluit af met een manifest waarin de gewenste nieuwe koers is samengevat. Het boek is vanaf vandaag te bestellen via de website van Uitgeverij Boom: www.uitgeverijboom.nl. Het alternatief voor de zorg wordt mede mogelijk gemaakt door VvAA, ledenorganisatie en dienstverlener voor meer dan 117.000 professionals in de gezondheidszorg.
Over de stichting Beroepseer
De Stichting Beroepseer is een netwerkbeweging die trots en kwaliteit bevordert. De Stichting is in tien jaar uitgegroeid tot een brede beweging van circa 4.000 professionals, leiders, managers, bestuurders, wetenschappers en andere geïnteresseerden. De Stichting is sector-overstijgend, onafhankelijk en verbindt belevingswerelden van uitvoering, beleid en bestuur. De Goed Werk Maatschappij (GWM) is de uitvoeringsorganisatie van de Stichting Beroepseer. Meer informatie is te vinden op www.beroepseer.nl en op www.goedwerkmaatschappij.nl.
Over VvAA
VvAA is een ledenorganisatie en dienstverlener die opereert in het hart van de gezondheidszorg, ’in dienst van’ meer dan 117.000 professionals: medici, paramedici, studenten voor die beroepsgroepen en zorgondernemingen. VvAA biedt hen verzekeringen, financiële diensten, juridisch advies, praktijkadvies, belastingadvies, vestigingsbegeleiding, financiële planning, opleidingen, toegang tot het innovatieve platform Mobile Doctors, een eigen reisbureau ‘Quality Time’ en ‘Arts en Auto’, het maandelijkse magazine. Naast de individuele professional biedt VvAA ook dienstverlening voor zorgondernemingen zoals onder andere consultancy, praktijkfinanciering, risicomanagement, zakelijke advisering en opleidingen & teamcoaching. VvAA is gevestigd in Utrecht en heeft regiokantoren in het land. Meer informatie is te vinden op www.vvaa.nl.
Bron: VvAA