Boeken maken voor mensen met een leesbeperking. Het klinkt bijna tegenstrijdig. Toch worden jaarlijks duizenden boeken geschikt gemaakt voor mensen die blind, slechtziend of dyslectisch zijn. Deze verschijnen in complexe vormen zoals gesproken boeken in Daisy, of boeken in braille. De hoge investeringen en relatief kleine doelgroep van ca. 1,2 miljoen mensen in Nederland, maakt dat aangepaste leesvormen niet altijd commercieel lonend zijn voor uitgevers. Als gevolg hiervan wordt aangepaste lectuur nu op subsidiebasis geproduceerd en exclusief verspreid onder mensen met een leesbeperking. Een belangrijk deel van die complexe productie gebeurt bij de toegankelijkheidsexperts van Stichting Dedicon. Dat deze stichting de uitgevers in stelling brengt om zelf op een toegankelijke manier te produceren lijkt een opmerkelijke beweging.

 

Toegankelijkheid bij de bron
Maarten Verboom, directeur van Stichting Dedicon reageert daarop: “Wij zetten al tientallen jaren boeken om in een alternatieve leesvorm. En dat blijven we ook doen zolang dat nodig is. Maar het zou toch veel mooier zijn als de toegankelijkheid in de bron geregeld is? En dat iedereen gebruik kan maken van hetzelfde boek? Het zou een mooie stap zijn naar een inclusieve samenleving.”

 

Interessant businessmodel door innovatie
“Met de huidige innovatie technieken liggen de mogelijkheden voor het oprapen,” aldus Verboom. “Ontwikkelingen zoals ePub3 maken lezen voor blinde mensen mogelijk, en maken tegelijk ook de leesbeleving voor ziende mensen prettiger. En dan wordt het businessmodel ineens een stuk interessanter. Met hetzelfde document kun je beide doelgroepen bedienen, zonder onderscheid. Het levert alleen maar winnaars op, zoals de komst van de toegankelijke iPhone ook voor blinde mensen een uitkomst was.”

 

Better Together Conferentie
Om uitgevers uitgebreid kennis te laten maken met alle innovatieve technologieën en de manieren waarop deze elders in de wereld al succesvol worden toegepast, organiseert Dedicon de Better Together Conferentie. Zoals de naam al doet vermoeden is het doel van deze conferentie om samen te werken aan het realiseren van een heldere missie: informatie toegankelijk maken voor iedereen.

 

Uniek
Dedicon is erin geslaagd om grote namen voor deze conferentie naar Nederland te halen. Microsoft, Google, Volvo, Elsevier, ING, Radboud universiteit, Van Abbe Museum, Daisy Consortium, Elsevier, Benetech; Canon/Océ, Sonokids, UNICEF: Vrijwel iedere organisatie die zich inzet om informatie toegankelijk te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn, is aanwezig op de Better Together Conferentie. “En dat is uniek, nooit eerder is dat in deze omvang in Nederland vertoond,” aldus Verboom. “Ik ben er trots op dat Dedicon die handschoen heeft opgepakt.”

 

Lekker praktisch
Tijdens de conferentie worden complexe technologieën vooral praktisch belicht. Hoe maak je een boek toegankelijk met ePub3, welke mogelijkheden biedt elektronisch papier, hoe krijg je een plan van boardroom tot platform, wat is de rol van 3D-printing, hoe maak je afbeeldingen toegankelijk, wat kan een virtuele assistent betekenen? Door middel van workshops, presentaties en exclusieve netwerktafels word je kennis en netwerk flink uitgebreid.

 

28 juni Den Haag
Better Together vindt plaats op 28 juni 2017 en is onderdeel van het internationale Vision congres dat worden gehouden van 25 juni tot 29 juni 2017 in het World Forum te Den Haag. Meer informatie is beschikbaar op bettertogether.dedicon.nl

 

VN-verdrag
Op 3 augustus 2016 trad het VN-verdrag voor de rechten van personen met een beperking in werking. Het verdrag geeft mensen met een beperking dezelfde rechten als ieder ander. Hiermee komt een inclusieve samenleving, waarin iedereen meedoet, binnen bereik. Met het VN-verdrag is Nederland verplicht om zich in te zetten voor een inclusieve samenleving, waarin mensen met een beperking hun eigen keuzes kunnen maken. Dit jaar staat in het teken van de implementatie van dat verdrag, waarbij ook de uitgeverswereld nauw is betrokken.