De Borstkankermaand staat dit jaar in het teken van jonge vrouwen. Borstkanker is in alle gevallen ingrijpend. Jonge vrouwen kampen vaak met een nóg grotere ziektelast.
Afwijkingen zijn moeilijker te vinden en jonge vrouwen krijgen vaker aanvullende behandelingen als chemo- en/of hormoontherapie. Ook is de kans op terugkeer bij jonge vrouwen groter en heeft het vaker overlijden tot gevolg.
Stichting Pink Ribbon vraagt in de Borstkankermaand aandacht en geld voor onder andere psychosociaal onderzoek bij jonge vrouwen met borstkanker. Ook zamelt de stichting geld in voor nieuwe (wetenschappelijke) onderzoeken voor deze specifieke groep vrouwen. Borstkankervereniging Nederland (BVN) merkt bij haar achterban dat de vraag naar thema’s die met name jonge vrouwen aangaan, toeneemt. BVN wil daarom borstkankerpatiënten faciliteren door goede informatie te verstrekken. En dit jaar voor het eerst ook activiteiten, speciaal voor jonge vrouwen te organiseren in heel het land.
Thema’s over bijvoorbeeld ‘vruchtbaarheid bij borstkanker’ en ‘Hoe vertel ik het mijn kinderen’, worden tijdens deze bijeenkomsten besproken. Ook is er tijd en aandacht voor ontspanning en lotgenotencontact.
Jong en borstkanker
De impact van de diagnose borstkanker is bij jonge vrouwen en hun omgeving erg groot. Kun je nog wel kinderen krijgen? Hoe vertel je aan je kinderen dat je ernstig ziek bent? Wat doet het met je relatie, emotioneel en seksueel? Of, als je nog geen relatie hebt, hoe vind je een partner en wanneer vertel je dat je ziek bent (geweest)? Kun je nog werken? En kun je nog een hypotheek of verzekering krijgen?
Ook hebben jonge vrouwen te maken met ingrijpende lange termijn effecten zoals vervroegde overgang, vermoeidheid en aantasting van de vruchtbaarheid. Daarom vraagt BVN deze borstkankermaand extra aandacht voor jonge vrouwen met borstkanker.
Cijfers en feiten (voor Nederland)

  • 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker
  • Borstkanker is doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen tussen de 35 en 55 jaar
  • Dagelijks overlijden er 9 mensen aan borstkanker