Met een opmerkelijke openingsactie is op donderdag 20 oktober in Roosendaal het nieuwe Bravis Oncologie Centrum geopend. Het centrum ligt pal naast de Roosendaalse vestiging van het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI), dat gelijktijdig de officiële opening vierde.

Door deze nabijheid ontstaat een unieke kans om de zorg voor patiënten met kanker nog verder te verbeteren. Niet alleen patiënten uit West-Brabant hebben hier baat bij, maar ook patiënten woonachtig in bijvoorbeeld Tholen en Goeree Overflakkee.

Haardonatie
De bijzondere openingshandeling is verricht door de commissarissen van de Koning van Noord-Brabant en Zeeland. In plaats van het gebruikelijke lintje knipten zij samen de staarten af van vier medewerkers van het Oncologie Centrum en het ZRTI. Het haar is ter plaatse overhandigd aan de directeur van de Nederlandse Haarstichting. Deze stichting zamelt haar in voor vrouwen met borstkanker die zelf niet de financiële middelen hebben om een pruik te aan te schaffen.
De openingshandeling door de commissarissen was tevens de kick-off (lees: knip-off) van de actie ‘Geknipt voor haar’, die tijdens de Open Dag van het Oncologie Centrum en het ZRTI in maart 2017 moet uitmonden in een groot aantal haardonaties voor onder andere de Nederlandse Haarstichting.

Minder belastend
Omdat het ZRTI en het Oncologie Centrum naast elkaar gehuisvest zijn, kunnen patiënten zowel hun chemotherapie als hun radiotherapie op één locatie krijgen, waardoor de behandeling minder belastend wordt. De zorgverleners kunnen nog makkelijker gebruik maken van elkaars deskundigheid ten behoeve van de zorg voor onze patiënten.

Zowel het ZRTI als het Oncologie Centrum zijn gebouwd en ingericht volgens de principes van de ‘healing environment’. Hiermee ontstaat een ontzorgende behandelomgeving met aandacht voor de mens en het leven. Ieder mens met kanker doorloopt het ziekteproces op een andere manier. Dit vraagt naast vakmanschap, aandacht en toewijding. Daar mogen onze patiënten op rekenen.

Bron en foto: Bravis