Martijn Croon en Ed Velthuizen, oprichters van burn-out kliniek Hoofdzaak over hun eigen burn-out. ‘De behandeling is voor ons allebei een keerpunt in ons leven geweest.’

Ondernemer Martijn Croon kan zich nog goed herinneren hoe hij de eerste tekenen van burn-out negeerde: ‘In het begin had ik zelf niet in de gaten hoe ver ik heen was. Ik kon niks meer hebben, vergat voortdurend van alles. De kwaliteit van mijn werk nam steeds verder af, thuis liep het niet lekker en na de vakantie begon ik nog steeds doodmoe aan mijn werk. Toen ik niet eens meer wist hoe ik koffie moest zetten, ben ik hulp gaan zoeken.’ Hij meldde zich aan bij een GGZ-instelling voor lichte psychische problemen voor een intensieve, interne behandeling van zes weken.
Ook ondernemer Ed Velthuizen was volledig opgebrand in zijn werk en thuis. Omdat hij vastliep in de reguliere hulpverlening, meldde hij zich bij dezelfde GGZ-instelling. De twee ondernemers herkenden veel in elkaars gedrag. Ed Velthuizen: ‘In het begin wilde ik, net als Martijn, in de behandeling van alles tegelijk. Ik bleef zo goed en zo kwaad als het ging mijn eigen bedrijf in de lucht houden en wilde meteen vol aan de bak met de therapie, zodat ik zo snel mogelijk weer aan het werk kon.’ In de eerste weken drong door dat er iets fundamenteel moest veranderen aan zijn levenshouding. Dat lukte, ook dankzij het verblijf in de kliniek. ‘Doordat ik afstand nam, zag ik pas waar ik mee bezig was. Ik schrok me kapot. Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat ik hiervan zo snel zou herstellen. Binnen zes weken kon ik weer voorzichtig re-integreren.’
Omdat de behandeling niet meer volledig vergoed werd door de zorgverzekeraar, sloot deze kliniek haar deuren. Martijn Croon en Ed Velthuizen raakten in gesprek over de toekomst van de kliniek. ‘We zeiden tegen elkaar: deze therapie is zo succesvol en burn-out is zo’n groot maatschappelijk probleem – dit mag niet verloren gaan’, aldus Ed Velthuizen. De ondernemers besloten het succesvolle behandelteam een doorstart te bieden. Ze richtten Hoofdzaak op, de eerste kliniek in Nederland die zich helemaal richt op de multidisciplinaire behandeling met verblijf van burn-out. Parkhotel Val Monte in het prachtige Berg en Dal is de gedroomde locatie voor de overbelaste patiënt: vanaf het terras kijk je heel mooi over het dal en het groen. Patiënten blijven door de week slapen en eten in een comfortabele omgeving in een eigen vleugel van het hotel.
Martijn Croon en Ed Velthuizen hebben zich de afgelopen maanden ingezet om hun droom waar te maken: een kliniek waar mensen met burn-out kunnen herstellen en versneld terug kunnen keren naar werk. ‘Ik ben ervan overtuigd dat het verblijf bij Hoofdzaak voor mensen een levensveranderende ervaring is’, zegt Martijn Croon stellig. ‘Ik heb zelf het plezier in mijn leven teruggevonden. Ik ben een leukere vader geworden dankzij de behandeling en kan veel meer ontspannen mijn werk doen dan ooit tevoren. Dat gun ik anderen in dezelfde situatie ook.’
Op 1 september opende Hoofdzaak zijn deuren.