Het Cancer Center van het UMC Utrecht heeft binnen de muren van het ziekenhuis een gastenverblijf ingericht. Hier kunnen familieleden, vrienden en andere mantelzorgers van patiënten slapen, eten en ontspannen terwijl ze toch heel dicht bij de patiënt zijn. Het is slechts een paar minuten lopen van het gastenverblijf naar de verpleegafdeling. Op donderdag 1 september vindt de opening plaats.

Het gastenverblijf telt acht tweepersoonskamers, die allemaal zijn voorzien van een eigen badkamer. Twee kamers zijn rolstoeltoegankelijk. Daarnaast is er een gemeenschappelijke ruimte met een fijne zithoek, een keuken om een eigen maaltijd in te bereiden, en een grote leestafel. De gast kan zo kiezen voor de privacy van de eigen kamer of het gezelschap van medegasten of aanwezige vrijwilligers. Samen met de coördinator van het gastenverblijf zorgen de vrijwilligers voor een warm welkom en een luisterend oor.

Wens
“Veel patiënten hebben familie, vrienden of mantelzorgers om zich heen. Het is fijn dat ze in het gastenverblijf terecht kunnen, bijvoorbeeld als ze verder weg wonen of wanneer tijd en aandacht van een naaste erg gewenst is. Ook voor de patiënt is het een geruststellende gedachte dat ze zo dichtbij zijn”, vertelt prof. dr. Elsken van der Wall, voorzitter van het UMC Utrecht Cancer Center en initiatiefnemer van het gastenverblijf. “Met de realisatie van het gastenverblijf gaat een langgekoesterde wens in vervulling, van het Cancer Center maar ook van onze patiënten. Het gastenverblijf past bij de zorg die wij onze patiënten bieden: de best mogelijke zorg en behandeling waarbij we samenwerken met de patiënt en zijn naasten.”

Virtueel bezoekuur
Het gastenverblijf biedt ook de mogelijkheid tot een virtueel bezoekuur. Gasten kunnen via de zogenoemde Videobutler een videoconferentie aanvragen met maximaal 15 personen tegelijk, waar dan ook ter wereld. Zo zijn alle familieleden en vrienden in één keer op de hoogte van de situatie van de patiënt. De patiënt kan wanneer hij dat wil ook meepraten. De Videobutler brengt mensen dicht bij elkaar op momenten dat onderling contact zo hard nodig is. Deze voorziening is gratis voor de gasten.

De realisatie van het gastenverblijf is mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsors, waardoor het ook mogelijk is de kosten voor een verblijf beperkt te houden. Sponsors zijn onder andere Vrienden UMC Utrecht, Roparun, fonds NutsOhra en Videobutler.

Bekijk hier een video om een indruk te krijgen van het gastenverblijf.

Bron: UMC Utrecht