Tijdens het jaarlijkse Maastricht Symposium on Global and European Health, georganiseerd door de Universiteit Maastricht, is de Catharina Pijls Proefschriftprijs uitgereikt als bekroning voor excellent onderzoek binnen de gezondheidswetenschappen.
Ten Broek promoveerde in oktober 2014 aan het Radboud UMC op onderzoek naar het ontstaan van verklevingen na reoperaties in de buik. Het Maastricht Symposium on Global Health vond plaats op 8 oktober en had dit jaar als thema ‘A healthy world by 2030: Will Sustainable Development Goals live up to the promise?’.
Kandidaten voor de Catharina Pijls Proefschriftprijs worden voorgedragen door hoogleraren van alle Nederlandse faculteiten geneeskunde en sociale wetenschappen. De voordrachten worden beoordeeld op het multidisciplinair karakter, wetenschappelijke kwaliteit, wetenschappelijke innovatie, maatschappelijke relevantie en prestaties van de kandidaat buiten het proefschrift. De prijs, ter waarde van 10.000 euro wordt tweejaarlijks uitgereikt.
‘Naast het vergroten van inzicht in de medische oorzaken en gevolgen van adhesies (verklevingen), toonden resultaten van het promotieonderzoek van Richard ten Broek aan dat de kennis over adhesies en het gebruik van anti-adhesie technieken onder chirurgen nog te wensen overlaat. Met zijn onderzoek heeft dr. Ten Broek bijgedragen aan de awareness op het gebied van adhesie-gerelateerde problemen onder een breed publiek van zorgprofessionals, patiënten en zorgverzekeraars’, aldus de voordracht.
Aanmoedigingsprijs
Naast de Proefschriftprijs reikt de Stichting Catharina Pijls jaarlijks een Aanmoedigingsprijs (ter waarde van 2.000 euro) uit aan een recent afgestudeerde student van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Dit jaar ging de Aanmoedigingsprijs naar Ingrid Kremer (alumna van de Health Sciences Research Master) voor haar uitmuntende scriptie getiteld ‘Identification and prioritization of attributes of disease modifying drugs in decision making among patients with multiple sclerosis’.

Promotie Richard ten Broek: Verklevingen een onderschat probleem na buikoperaties

Beschrijving
Buikoperaties worden vaak uitgevoerd door diverse specialisten, onder wie algemeen chirurgen,
vaatchirurgen, urologen en gynaecologen. Na veel van deze ingrepen ontstaan verklevingen, een soort
inwendig littekenweefsel. Dergelijke  verklevingen kunnen  levenslange negatieve gevolgen hebben.
De omvang van deze problemen wordt te vaak onderschat en middelen om verklevingen te
voorkomen, worden in Nederland zelden toegepast.
Ten Broek bracht de gevolgen van verklevingen en mogelijkheden om deze te voorkomen systematisch in kaart. Bijna één op de tien patiënten die een buikoperatie heeft ondergaan krijgt een keer te maken met een acute darmafsluiting, vaak zijn verklevingen de oorzaak. Belangrijker nog is dat verklevingen toekomstige ingrepen moeilijker maken. Door vooruitgang in de medische techniek worden steeds meer mensen meerdere malen in hun leven in de buik geopereerd. De keerzijde hiervan is dat verklevingen een dergelijke heroperatie moeilijker kunnen maken, waardoor het risico op complicaties fors verhoogd wordt. Ten Broek concludeert dat een deel van deze problemen veroorzaakt door verklevingen voorkomen
kan worden door het gebruik van zogenoemde adhesie ‘barriers’.
Biografie
Richard Peter Gerardus ten Broek (1986) studeerde Geneeskunde in Nijmegen waar hij in 2011 zijn
diploma behaalde. Sinds 2013 begon hij aan zijn opleiding tot chirurg in het Slingeland ziekenhuis in
Doetinchem. Bovenstaand onderzoek voerde hij uit op de afdeling Heelkunde van het Radboudumc.