behandelcentrum voor laag-complexe behandelingen in Amphia; foto ontvangstbalie
Foto: Amphia

Op 31 mei 2021 neemt Amphia in Breda het nieuwe centrum voor laag-complexe behandelingen in gebruik. Dit behandelcentrum op de locatie Molengracht is dé plek in Amphia waar relatief eenvoudige, geplande behandelingen plaatsvinden. Voor deze ingrepen hoeft een patiënt kort in het ziekenhuis te verblijven: zij kunnen op de dag van de behandeling of de dag erop weer naar huis. Voorbeelden van laag-complexe behandelingen zijn een staaroperatie, het weghalen van een moedervlek of het verwijderen van amandelen.

Binnen het centrum ligt de focus op specifieke medische behandelingen van met name de specialismen Plastische chirurgie, Oogheelkunde, Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO), Chirurgie, Dermatologie en de Orthopedische Kliniek Amphia (OKA).

Eén locatie

Voorheen vonden deze behandelingen op verschillende locaties plaats. Nu ze op één plek samengebracht zijn, worden de faciliteiten doelmatiger gebruikt. De omgeving is prettig en patiëntgericht. In het behandelcentrum werkt het ziekenhuis met het principe ‘lopend naar de operatiekamer’. Door niet in een bed te hoeven liggen voelen patiënten zich minder ‘patiënt’.

Bijkomen in de afterlounge

Het nieuwe centrum voor laag-complexe behandelingen bevindt zich in het gerenoveerde deel van Amphia locatie Molengracht. Er zijn twee faciliteiten voor kort verblijf/dagbehandeling: een voor volwassenen en een voor kinderen die voor KNO komen. Daarnaast zijn er zes hypermoderne operatiekamers en acht zelfstandige behandelkamers (ZBK). Dit zijn kamers voor behandelingen die niet in een operatiekamer hoeven plaats te vinden. Patiënten die in een zelfstandig behandelkamer een ingreep hebben gehad kunnen in de afterlounge in relaxstoelen bijkomen voordat zij weer naar huis kunnen gaan.

Sluiting Langendijk

In 2019 startte de renovatie van het ‘oude’ deel van het ziekenhuisgebouw aan de Molengracht. Eind 2020 was de eerste gerenoveerde polikliniek van het nieuwe behandelcentrum klaar. In juni 2021 verhuist de laatste polikliniek (Oogheelkunde) die nu nog op locatie Langendijk is gevestigd naar locatie Molengracht. Vanaf dan is alle zorg geconcentreerd op één locatie in Breda en één locatie in Oosterhout. Op locatie Langendijk wordt dan geen Amphia zorg meer verleend.