Blue Sparrows MedTech Fonds is een nieuw investeringsfonds dat volgens eigen zeggen, een uniek werkmodel hanteert, dat is geboren uit enthousiasme en eigen ervaring van de initiatiefnemers.Financiële steun wordt hierbij gecombineerd met intensieve ervarings-coaching; jonge, ambitieuze medtech ondernemers profiteren zo direct van de missers en successen van hun voorgangers. Deze nieuwe aanpak richt zich op very-early-stage medtech start-ups in Nederland, die een grote impact kunnen hebben op gezondheid, welzijn of zelfredzaamheid van patiënten.
Het Blue Sparrows Medtech Fonds (BSMF) is een initiatief van 7 relatief jonge ondernemers. Ieder van hen heeft 7 tot 10 jaar geleden met succes een eigen bedrijf opgezet, en een vernieuwende medische technologie naar de markt gebracht. Vanuit een persoonlijke ‘giving back’-gedachte en een rotsvast geloof in de waarde van medische technologie, wil dit team nu haar ervaring via een eigen investeringsfonds inzetten om veelbelovende nieuwkomers te steunen.
“We gaan op zoek zijn naar startende ondernemingen met innovatieve ideeën en technologieën met potentie voor de zorg. Dat is een incubatie-fase waar traditionele investeerders meestal de durf, kennis en kunde niet hebben om het slagingspercentage te vergroten en de groei te versnellen,” stelt Rogier Barents, een van de oprichters. “Ons lean&mean investeringsfonds begint dus waar traditionele investeerders afhaken.” BSMF ziet kansen, omdat jonge medtech-ondernemers hun start-financiering via de gevestigde kanalen steeds moeilijker geregeld krijgen. De innovatieve ideeën mogen nog zo mooi zijn; het door-ontwikkelen en opschalen tot marktintroductie komt door die terughoudendheid in de knel, terwijl de patiënt zit te springen om oplossingen die de druk op de zorgsector kunnen verlichten.

Onderdeel van deze nieuwe aanpak is, dat de ‘Blue Sparrows’ hun deelnemers persoonlijk jarenlang adviseren over de vele strategische en praktische uitdagingen en valkuilen rond ontwikkeling en marktintroductie. Deze combinatie van vlotte financiering plus systematische, persoonlijke coaching door ‘ervaringsdeskundigen’ is uniek in de wereld van investeringsfondsen.

De Blue Sparrow oprichters runnen allemaal een succesvolle TU-Delft spin-off (New Compliance Group, Clinical Graphics, Sprinq, LeQuest, InteSpring, NightBalance en Laevo). Hun innovatie-expertise en kennis van de healthcare-markt wordt in BSMF aangevuld met specifieke inbreng van ervaren fondsbeheerders. Andere participanten die ook geld in het fonds hebben gestoken, zijn een zorgverzekeraar, een technische universiteit, een investeringsmaatschappij, een universitair medisch centrum en een ontwikkelaar van medische technologie.
Het fonds is onlangs gestart met de selectie van veelbelovende innovators.

Bron: Blue Sparrows MedTech Fonds