Ziekenhuis Nij Smellinghe moderniseert en verduurzaamt tot 2025 verschillende onderdelen van het ziekenhuis om de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg verder te verhogen. De verbouwingsplannen staan omschreven in het Lange Termijn Huisvestingsplan van het Drachtster ziekenhuis. Op donderdag 23 januari 2020 bracht commissaris van de Koning Arno Brok een werkbezoek aan Nij Smellinghe samen met burgemeester van Gemeente Smallingerland Jan Rijpstra. De commissaris liet zich informeren over de plannen en gaf aan onder de indruk te zijn.

“Nij Smellinghe is een belangrijk ziekenhuis voor de provincie Friesland en Noord-Nederland”, aldus commissaris van de Koning Arno Brok.

Zorg rondom de patiënt
Dankzij de verbouwingen kan Nij Smellinghe blijven inspelen op de continue veranderingen in het zorglandschap. In het Drachtster ziekenhuis wordt de zorg rondom de patiënt georganiseerd.

Nij Smellinghe werkt volgens het principe van Positieve Gezondheid. Dit betekent dat het welbevinden van de patiënt centraal staat, in plaats van de ziekte. De focus ligt op gezondheid, eigen regie, samen beslissen, sneller herstel en het leren omgaan met ziekte of beperkingen.
In de verbouwontwerpen wordt rekening gehouden met dit principe.

Uit bed en aan tafel eten
Directeur Bedrijf & Gebouwen Folkert Brouwers: “In Nij Smellinghe gaan we onder meer een Beweegplein creëren. We stimuleren patiënten om uit bed te komen. Dit draagt bij aan sneller herstel en minder complicaties en we merken dat patiënten voelen dat ze controle houden over hun leven. We motiveren patiënten bijvoorbeeld om zelf een maaltijd klaar te maken en te nuttigen in de gezamenlijke ruimte van de afdeling in plaats van in bed. In het ontwerp van onder andere het Beweegplein houden we rekening met deze aanpak. Bijvoorbeeld door een aantrekkelijke gezamenlijke ruimte met inval van veel daglicht te creëren.”

De beleving van het gebouw door patiënten én medewerkers is bij alle verbouwingsplannen een belangrijk uitgangspunt. Lichte kleuren en ronde vormen zorgen voor een ruimtelijk gevoel en grote raampartijen creëren inval van daglicht en contact met de natuur. “Dat maakt van Nij Smellinghe een nog prettigere werkplek.”

In 2030 energiepositief
Het verbouwde Nij Smellinghe draagt ook bij aan het duurzaamheidsdoel van het ziekenhuis om in 2030 energiepositief te zijn (energie terugleveren aan de omgeving). “We wekken onze eigen zonne-energie op met 9.000 zonnepanelen en maken gebruik van duurzame en energiebesparende materialen, zoals ledverlichting en goede isolatie. De nieuwe gevel is maar liefst 70% zuiniger. Bij elke keuze die we maken, zit de duurzaamheidsgedachte in ons achterhoofd”, aldus Brouwers.

Nij Smellinghe bouwt aan een duurzame toekomst op het vlak van mens, milieu en omgeving. Voor medewerkers is er bijvoorbeeld het programma Aandacht Werkt. Binnen dit programma nemen zij deel aan activiteiten over de thema’s Gezondheid, Balans, Vakmanschap, Toekomst en Werkgeluk, zoals de workshops Gelukkiger Werken en Talent in actie.

Tijdens het werkbezoek toonde radioloog Lubbers van afdeling Radiologie trots de nieuwe, energiezuinige MRI- en CT-scanners aan de commissaris. De commissaris bracht een bezoek aan de poliklinieken Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie en Dermatologie en de afdeling Radiologie van Nij Smellinghe.