De Koekoek in Veenendaal biedt wonen met en zonder zorg. een kennismaking met een interessant project voor wonen en zorg door Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ.

Drie woonlagen herbergen zes kleinschalige woongroepen voor zes à zeven bewoners met dementie. De woongroepen zijn speciaal ingericht om mensen met dementie zo prettig mogelijk te laten wonen. Het interieurontwerp is verzorgd door Interieur+dementie. Zorgorganisatie QuaRijn levert de zorg aan de 39 bewoners. Daarboven zijn zeven appartementen die woningcorporatie Patrimonium verhuurt aan mensen die een lichte of geen zorg nodig hebben. Het project startte in 2009 en De Koekoek werd in april 2014 opgeleverd.
Bijzondere inrichting
Het appartementencomplex ziet er van buitenaf uit als een gewoon woongebouw. Pas als de bezoeker de deur van een woongroep door is, valt de bijzondere inrichting op. De gangen zijn heel helder verlicht en naast de deuren van de kamers hangen gele vitrines met foto’s en kleine parafernalia. Alles is gericht op het welzijn van mensen met dementie en de inrichting gaat zoveel mogelijk uit van de beleving van de bewoners. Vandaar de vitrines met herkenbare spullen naast de deuren: zo vinden bewoners hun eigen kamer terug. De woonkamers met open keuken zijn zo ingericht dat de zorgprofessional altijd contact kan houden met de bewoners.
Begrip voor elkaar
De mogelijkheden om een ruimte goed in te richten voor mensen met dementie, werden wel wat beperkt doordat het ontwerp al klaar was en de bouw gestart. Een belangrijke les voor woningcorporatie, zorgorganisatie en interieurarchitecten was wel dat alle partijen vanaf het eerste begin betrokken moeten zijn. Zodat bij de bouw vanaf het begin de wensen voor het interieurontwerp meegenomen kunnen worden en zodat er goed wederzijds begrip is voor de keuzes die gemaakt worden bij bouw en ontwerp.
Lees het volledige artikel ‘De Koekoek: bouwen en inrichten voor mensen met dementie’ (pdf)

Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ brengen in de reportageserie ‘Zorgvastgoed met toekomst’ nieuwbouwprojecten voor wonen en zorg in beeld. Tien diverse, net opgeleverde projecten laten zien dat het nog steeds kan: bouwen voor de zorg met oog voor de toekomst. De eerste aflevering gaat over De Koekoek in Veenendaal, een bijzonder ingericht appartementencomplex met woongroepen voor mensen met dementie.

Bron: Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg