Boven – Header
Boven – Header
Boven – Header

De Noorderbrug voor en door cliënten met bijzondere blauwe plafonds

Een kennismaking met Wooncentrum Groningen van de Noorderbrug. Bijzondere huisvesting voor bewoners met een lichamelijke beperking.

De Noorderbrug is specialist als het gaat om het begeleiden en behandelen van mensen met niet-aangeboren hersenletsel, doofheid met bijkomende complexe problematiek of een chronische neurologisch aandoening. De Noorderbrug begeleidt ongeveer 2.000 cliënten in 90 gemeenten. De komende jaren bouwt De Noorderbrug nieuwe wooncentra in het noorden van Nederland. Dit gebeurt in nauw overleg met en volgens de wensen van cliënten, hun familie en medewerkers. Het eerste wooncentrum, Wooncentrum Groningen, is in december 2014 opgeleverd. Het Wooncentrum Groningen is uniek in de lichamelijk gehandicaptenzorg. Het biedt 100 eigenstandige appartementen voor bewoners met een lichamelijke beperking, overwegend veroorzaakt door niet-aangeboren of aangeboren hersenletsel of neurologische aandoeningen. 

Voor en door cliënten
De Noorderbrug heeft architect Aat Vos gevraagd om, in samenwerking met cliënten en familie, een inspirerende leefomgeving te scheppen die verrassend en bijzonder is. Aat Vos zegt daar zelf over: “Het uitgangspunt bij het interieurontwerp was het ontwikkelen van iets voor en door de gebruikers zelf. In de verschillende workshops gaven cliënten aan welke functies van de ruimtes zij belangrijk vinden en welke sfeer daar volgens hen bij hoort. Elke verdieping kent een ander zorgniveau. Dat vertaalde zich in voorkeuren voor – en duidelijke verschillen in –  thema’s en kleuren. Denk aan bibliotheek, sport, café, tuin en bos en mental welness. De thema’s bepaalden de keuzes voor het ruimtelijk ontwerp.”

Richard (28), een van de bewoners van Wooncentrum Groningen, deed mee aan de interieurworkshops: “Het resultaat vind ik erg indrukwekkend. Er zijn zes verdiepingen, elke verdieping heeft een ander thema. Ik woon op de zesde verdieping. Onze themakleur is rood en de sfeer van onze verdieping is herfst, vallende bladeren en bomen.”

Blauwe plafonds als Noorse hemel
Eén thema loopt als rode draad door het interieur: het Noorse avondlicht. Die sfeer is vertaald naar de plafonds die overal blauw zijn, in een kleurverloop van Oost naar West, zoals dat in de natuurlijke avondlucht ook zo is. De Ecophon Focus Lp plafonds zijn in de breedte van de gang gemonteerd, met zichtbare breedtenaden. Hierdoor ontstaat een ongestoord ritme in het verloop van intens blauw naar licht blauw. Door de meanderende structuur waaraan alle appartementen zijn gelegen ontstaat er nog meer accent in de plafondstructuur.

141207---AV-Noorderbrug-6639-1

Akoestische waarde én kleur
“Ik ben erg tevreden over de plafonds van Ecophon. We hebben vier kleuren toegepast. Die kleuren blauw betekenen iets wezenlijks in het welbevinden van mensen in het pand. Uiteraard hebben we bij de plafondkeuze ook rekening gehouden met wat er nodig was voor de akoestiek. Als we gewone panelen hadden overgeschilderd was de akoestische waarde nooit zo geworden als nu. Dit plafondsysteem is weliswaar een standaardproduct van Ecophon, maar in dit ontwerp is het bijzonder toegepast met het kleurgebruik, de richting en natuurlijk het absorptievermogen.”.”

“Het was heel mooi om te merken hoe tijdens het proces van kiezen en installeren het verhaal achter het plafond iedereen beroerde: de betrokkenheid van alle partijen, plafonneur, leverancier en afbouwer was duidelijk voelbaar”, aldus Aat Vos.

141207---AV-Noorderbrug-8225

Kleurrijk en karakteristiek
Het resultaat is een zeer levendig wooncentrum met karakteristieke kleuren die de natuurlijke sfeerbeelden, zoals aangegeven door de bewoners, weerspiegelen. Alle verdiepingen zijn verschillend. In totaal zijn tien verschillende woonkamers ingericht met speciaal ontworpen behang, aangepaste gordijnen en thematische accessoires en meubels.

Fijne plek voor wonen, werken en ontmoeten
Marianne van der Harten, Raad van Bestuur De Noorderbrug: “De bouw van Wooncentrum Groningen was een dynamisch proces, waarin een ieder zijn grenzen heeft verlegd. En dat leidde tot een gebouw gebaseerd op onze visie, kernwaarden  en maatschappelijk verantwoord ondernemen. In gezamenlijkheid met cliënten, hun familie, medewerkers, bouwteam, adviseurs en leveranciers. De bewoners zijn erg blij met hun woonruimtes. Als het gaat om akoestiek merken we ook dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. De plafonds dragen merkbaar bij aan het welbevinden van iedereen die hier werkt en leeft doordat ze zorgen voor een prettige ruimteakoestiek.”

FMT Gezondheidszorg Nieuwsbrief

U wilt op de hoogte blijven van de technologie, wetenschap en innovatieve huisvesting in de zorg. Abonneer u daarom nu gratis op de elektronische nieuwsbrief van FMT Gezondheidszorg.
Name
Email
Secure and Spam free...