Zorgrobot ZORA heeft positieve effecten op cliënten in verpleeg- en verzorgingshuizen. Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat Vraaggestuurde Zorg van Hogeschool Utrecht, uitgevoerd in opdracht van Instellingen voor Verpleging en Verzorging in Utrecht (IVVU). Zo heeft een aantal zorgorganisaties al goede resultaten bereikt bij ouderen met dementie: onrustige bewoners in crises werden rustig door ZORA. Daarnaast krijgt de robot ouderen zover om mee te doen met activiteiten.
Robots in de ouderenzorg zijn vooral bekend vanwege de sociale robots, zoals de ‘PARO zeehond’, en robots ter ondersteuning van het werk. Het is een kwestie van tijd voordat er meer robots in de zorg worden ingezet. Daarom heeft de IVVU het project ‘Zorgvernieuwing door inzet van robot ZORA’ opgezet. Hiermee wil de IVVU zorgorganisaties, medewerkers en bewoners bekendmaken en ervaringen laten opdoen met de mogelijkheden van een zorgrobot. In totaal doen veertien zorgorganisaties in de regio Utrecht mee aan dit project.
Eerste pilotjaar
In het eindrapport van het lectoraat Vraaggestuurde Zorg staan de resultaten van het eerste pilotjaar van het project. De evaluatie van de voortgang is uitgevoerd door studenten van de HU-opleidingen Management in de Zorg en Verpleegkunde. Er zijn interviews afgenomen met medewerkers die ZORA gebruiken, projectleiders ZORA en bestuurders. Daarnaast zijn vragenlijsten uitgezet onder medewerkers en zijn ouderen geobserveerd bij activiteiten met de robot. Als het mogelijk was, is ook aan de ouderen gevraagd wat zij van de robot en de activiteiten vonden.
ZORA wordt het meest ingezet bij mensen met psychogeriatrische problematiek. Ze wordt frequent ingezet om ouderen meer aan het bewegen te krijgen, soms in het kader van fysiotherapie maar vaker in het kader van een beweegactiviteit op de woongroep. Bij geen enkele zorgorganisatie is ZORA in de kast beland, aldus het rapport. Er zijn zelfs stappen gezet voor uitbreiding van de inzet van de zorgrobot naar andere doelgroepen in de verpleeg- en verzorgingshuizen.
‘ZORA-training’
In totaal hebben 78 medewerkers een ‘ZORA-training’ gevolgd. Twee derde van de medewerkers vindt het werk leuker worden door ZORA te gebruiken. Bijna alle medewerkers geven aan blij te worden van het gebruik van de robot. Tegelijk geeft een derde aan niet het idee te hebben dat er wordt samengewerkt rondom ZORA. Die medewerkers weten vaak ook niet dat ze vrij zijn om te kiezen om wel of niet met de robot te werken. Dat niet alle medewerkers positief zijn, wordt mogelijk veroorzaakt door de technische problemen en de tijdsinspanning die zij ervaren om ZORA in te zetten, aldus het rapport.
Technologie in de zorg
Volgens de bestuurders van de zorgorganisaties geeft het project ‘Zorgvernieuwing door inzet van robot ZORA’ de medewerkers de mogelijkheid om ervaring op te doen met technologie in de zorg. Zo wordt de kennis over technologie in de zorg vergroot. Daarnaast heeft het project mogelijk een positief effect op de aantrekkelijkheid van de ouderenzorg voor jongeren, vanwege de innovatieve en positieve uitstraling van de robot.
Uit het eindrapport van het lectoraat blijkt dat de zorgorganisaties nog zoekend zijn hoe ZORA ingezet kan worden bij de verschillende doelgroepen. Wanneer ZORA gerichter wordt ingezet, kan ontdekt worden bij welke doelgroepen wel en bij welke doelgroepen ZORA niet werkt. Alle zorgorganisaties zien in de toekomst heel goede mogelijkheden voor de verdere toepassing van de zorgrobot.
Bron: Hogeschool Utrecht