medical devices - 3 beelden van de Corsano Smart watch
De Corsano CardioWatch 287 is permanent te dragen, ook ’s nachts. Het design is zodanig dat de sensor altijd in contact is met de huid, zodat geen verstoringen van de metingen kunnen optreden.

De Hartstichting kende in november 2021 bijna 1,9 miljoen euro toe aan onderzoeksprojecten om slimme horloges voor hartpatiënten te ontwikkelen. Het gaat om smartwatches die een hartstilstand kunnen signaleren én dan automatisch de 112-hulpdiensten inschakelen. Zo’n horloge kan levensreddend zijn.

De Hartstichting-subsidie gaat naar twee onderzoeksprojecten. Eén daarvan is van het Radboudumc, Erasmus Medisch Centrum, het Reinier de Graaf Gasthuis en Corsano, de producent van de CardioWatch 287 armband. Raúl Bennis, Business Development Manager van Corsano, vertelt over deze en andere toepassingen van wearable medical devices.

CE-certificering

Bennis: “De CardioWatch 287 is een bestaand medical device. Het onderscheidt zich van consumenten-wearables door de CE-certificering. Daarnaast zijn alle vitale parameters klinisch gevalideerd. Zo’n device voor continue non-invasieve remote monitoring wordt voor verschillende doelen ingezet: preventie, diagnostiek of klinische studies. De dragers kunnen de apparatuur permanent dragen, ook ’s nachts. Het design is zodanig dat de sensor altijd in contact met de huid is, en dat de metingen niet verstoord kunnen worden. Het onderzoek dat we met de partners samen uitvoeren met steun van de Hartstichting, richt zich op het signaleren van een cardiac arrest en het bellen van 112. We breiden de bestaande watch dus uit met een nieuwe functionaliteit.”

Binnen en buiten het ziekenhuis

“Toepassing van wearables past in de zorg van de toekomst”, stelt Bennis. “Ze doen continue en betrouwbare metingen. Ze sparen veel tijd uit bij patiënten die op een verpleegafdeling verblijven. Verpleegkundigen hoeven niet meer rond te gaan om de vitale parameters van de patiënten te controleren, en de resultaten vervolgens in het dossier van de patiënt over te nemen. De Cardiowatch communiceert, via een bluetooth verbinding, met de elektronische patiëntendossiers van het ziekenhuis.  De data van de vitale parameters worden op deze wijze direct, continu en geautomatiseerd opgeslagen. Buiten het ziekenhuis wordt de Cardio Watch bijvoorbeeld gebruikt door patiënten die revalideren na een operatie, patiënten die bekend zijn met atriumfibrilleren, of oncologiepatiënten die gemonitord worden tussen twee chemokuren in. De toepassingen zijn divers en talrijk.”

Onmisbaar voor klinische studies

Klinische wetenschappelijk onderzoek staat of valt met betrouwbare data, zo ook de vitale parameters. Corsano’s Cardiowatch biedt researchers de mogelijk om de vitale parameters op afstand continu te meten en deze data te gebruiken voor klinische wetenschappelijk onderzoek.  Het ergonomisch en esthetisch aantrekkelijke design van de Cardiowatch zorgt er tevens voor dat patiënten het niet als belastend ervaren om te dragen.

Meer kwaliteit met minder zorglast

Bennis: “Om de nieuwe functionaliteit te ontwikkelen brengen we heel precies in kaart welke waarden adequaat signaleren of er sprake is van een hartstilstand. Daartoe worden cardio-data gecombineerd met bijvoorbeeld valdetectie. Doel is ook om de Cardiowatch zo door te ontwikkelen dat de smartphone van de drager niet meer nodig is om 112 te alarmeren, maar direct via de cloud gecommuniceerd wordt  met de centrale van de hulpdiensten. Elke toegevoegde functie van wearables kan de zorg tegelijkertijd verbeteren én ontlasten.”

>  Meer informatie vindt u op de website van Corsano