AI - laborante met microscoop en beeldscherm

Momenteel zijn er geen wettelijk bindende normen voor digitale-pathologie-monitoren. En als er geen normen zijn, is het moeilijk om te weten wat de beste oplossing is. Welke monitor biedt de optimale technische specificaties? Hoeveel moet er begroot worden voor een monitor die geschikt is voor de toekomst? Dit artikel is bedoeld om de functies en eigenschappen te beschrijven waar u op moet letten bij het selecteren van een monitor voor pathologische toepassingen.

Voordelen van digitale pathologie

Het gebruik van digitale pathologie biedt in veel opzichten voordelen. Voorbeelden daarvan zijn:

  • snellere diagnose en nauwkeurige, gemakkelijk te lezen beelden;
  • geoptimaliseerde workflow zonder kwaliteitsverlies;
  • verhoogde patiëntveiligheid dankzij ondersteuning voor nauwkeurige beoordeling van histologische glaasjes;
  • minder risico op verloren dia’s;
  • Makkelijker overleg tussen pathologen en interdisciplinaire uitwisseling;
  • AI heeft het potentieel om diagnostiek te ondersteunen.

Afbeeldingen en video’s kunnen snel digitaal worden gedeeld. Op deze manier worden eventuele beperkingen op het gebied van fysieke ruimte en afstanden tussen lokale ziekenhuizen, universiteiten en werkplekken weggenomen. Dit zorgt voor meer flexibiliteit en efficiëntie bij het stellen van een diagnose. Als bonus verliezen digitale afbeeldingen na verloop van tijd geen kwaliteit en kunnen ze tijdens het transport niet worden beschadigd.
Daarnaast zijn digitale hulpmiddelen, zoals linialen voor maatvoering, uitermate handig voor het uitvoeren van een diagnose.

Wat is belangrijk bij de keuze van een monitor

  • Resolutie

Hoe hoger de resolutie van de monitor, hoe meer details de gebruiker te zien krijgt. Afbeeldingen zijn minder korrelig, hebben scherpere contouren en er wordt meer inhoud in één scherm weergegeven.
Bij het bekijken van een digitaal vastgelegd beeld van bijvoorbeeld een WSI-scanner (whole slide image), wordt een hoge resolutie aanbevolen om een optimaal detailniveau en informatie voor pathologische diagnose te behouden (minimaal 4 MP (2560×1600) met een 27-inch monitor, 6 MP (3280×2048) met een 30-inch monitor en 8 MP (3840×2160) of hoger met een 32-inch monitor.

  • Formaat monitor

De fysieke werkruimte en het gezichtsveld van de gebruiker zijn twee factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het selecteren van de schermgrootte. Voor digitale pathologietoepassingen worden 27-inch tot 32-inch breedbeeldmonitoren aanbevolen om het natuurlijke gezichtsveld van de gebruiker te vullen. Een 24-inch monitor is te klein om het natuurlijke gezichtsveld van de gebruiker te vullen, terwijl een grotere monitor met bijvoorbeeld een 55-inch formaat de gebruiker zou dwingen om constant zijn hoofd te bewegen om het volledige beeld te zien.
De beeldverhouding van een monitor is gekoppeld aan de resolutie. Het vertegenwoordigt de evenredige relatie tussen de breedte en de hoogte van een scherm. De beeldverhouding wordt uitgedrukt door twee getallen gescheiden door een dubbele punt (bijvoorbeeld 4:3). In toepassingen voor digitale pathologie levert een beeldverhouding van 16:10 een beeld op dat lijkt op wat u onder een microscoop zou zien.

  • Contrast

Het contrast van een monitor is de verhouding tussen het donkerste zwart en het helderste wit. Een statische contrastverhouding van 1000:1 betekent bijvoorbeeld dat de helderheid van een volledig wit beeld 1000 keer hoger is dan de helderheid van een volledig zwart beeld. Contrast is belangrijk om ervoor te zorgen dat de patholoog details zoals celwanden en grenslagen in beelden kan zien.
Om een hoge differentiatie in donkere en lichte delen van een beeld te garanderen en de homogeniteit te kunnen controleren, wordt een contrastverhouding van minimaal 1000:1 aanbevolen.

  • Homogeniteit

Homogeniteit verwijst naar de consistentie van helderheid en kleur over het hele scherm. Het is belangrijk dat fluctuaties en onregelmatigheden over het hele monitorgebied worden geëgaliseerd om een uniform beeld over het volledige scherm te creëren. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de gebruiker altijd hetzelfde beeld ziet, waar het zich ook op de monitor bevindt. Dankzij de DUE-functionaliteit (Digital Uniformity Equalizer) kunnen medische monitoren uit de EIZO RadiForce-serie verschillen in helderheid en kleur compenseren.

  • Kalibratie

Medische apparatuur moeten de juiste kwaliteitscontrole en kalibratie ondergaan voordat ze de fabriek verlaten, maar ook gedurende hun hele levensduur. Routinematige kwaliteitscontrole en kalibraties zorgen ervoor dat pathologische diagnoses consistent en betrouwbaar zijn. Het gebruik van monitoren die gekalibreerd kunnen worden zorgt ervoor dat ook aan toekomstige normen kan worden voldaan. Daarnaast draagt kalibratie bij aan een consistente weergave; beelden worden daardoor, ongeacht het moment, hetzelfde getoond. Kortom, het later opnieuw bekijken en dus tonen van beelden op een gekalibreerde monitor biedt een gelijke weergave. Hiermee voorkomt men verkeerde interpretatie.

  • Duurzaamheid

Medische monitoren hebben een veel langere levensduur dan standaard monitoren. Dit betekent dat ze gedurende een lange periode intensief gebruikt kunnen worden. Ze zijn zo ontworpen omdat het belangrijk is dat ze constant hoge prestaties leveren en omdat de monitoren idealiter worden vervangen op hetzelfde moment dat andere digitale pathologieapparatuur, zoals de WSI-scanner, ook wordt vervangen.

EIZO RadiForce monitoren zijn ontworpen voor een lange levensduur, doorgaans ruim buiten de standaard garantieperiode van vijf jaar. In combinatie met de on site vervangingsservice bieden de monitoren van EIZO de hoogst mogelijke investeringszekerheid zonder servicekosten.

> Meer informatie vindt u op de EIZO-site