Digitalisatie is een veel besproken onderwerp, zowel in de particuliere sector als in het bedrijfsleven. Nederland is in Europa voorloper op het gebied van innovaties, dit zien we vooral sterk terug in de zorgsector.
Het integraal gebruik van het Elektronische Patiënten Dossier (EPD) en ziekenhuisbrede beschikbaarheid van medische beelden, zoals PACS beelden en operatiebeelden, is de standaard geworden. De laatste jaren is het aantal minimaal invasieve operaties sterk toegenomen en zo ook het aantal hybride OK’s.
Dit is niet in alle Europese landen zo. Uit onderzoekt blijkt dat in Duitsland, slechts 15% van alle ziekenhuizen volledig gedigitaliseerd is. Ondanks het feit dat bijvoorbeeld het EPD al geruime tijd ook in Duitsland een bekend begrip is, wordt er op veel plekken nog niet mee gewerkt. Elk ziekenhuis heeft een KIS (Krankenhaus Informationssystem), waarin alle gegevens van de patiënt worden verzameld. De uitdaging is echter dat beelden en data niet automatisch naar het KIS worden weggeschreven. Beelden die in een OK ontstaan, worden lokaal opgeslagen. Dit heeft onder meer met de verouderde infrastructuur te maken. Verder zijn er over de jaren heen ‘eiland-oplossingen’ ontstaan, waarbij elke afdeling een eigen systeem en werkwijze hanteert. Volledige integratie van alle beeld- en informatiesystemen – zowel binnen als buiten de OK – is gewenst, maar ligt voorlopig nog in de toekomst.
Bescherming patiëntgegevens
Een andere reden dat de ontwikkeling wat langzamer gaat, is de grote discussie over “Datenschutz”. Meer dan in Nederland is men huiverig om persoonlijke patiëntinformatie digitaal te delen. Het voordeel van gedeelde informatie in een heel ziekenhuis, heeft als risico dat informatie te breed beschikbaar zou zijn. Informatie delen buiten het ziekenhuis lijkt voorlopig echt nog een brug te ver.
Grote stappen
Dit neemt niet weg dat we in Duitsland ultramoderne ziekenhuizen tegenkomen, met de nieuwste techniek binnen en buiten de OK (bijvoorbeeld in Hamburg, de modernste OK in Europa). Maar bij zo’n 2.100 ziekenhuizen is de behoefte groot om de informatie digitaal ter beschikking te stellen. Onze Oosterburen zijn zich bewust van het verschil en zijn volop bezig om digitalisering te bevorderen. De top thema’s in de zorg rondom digitalisering variëren van Industrie 4.0 en eHealth tot medische apps en IT-koppelingen tussen systemen. Inspirerend is het project OR.net, dat laat zien hoe hard er gewerkt wordt om de inhaalslag te maken.
Inter Visual Systems is nu ook actief in Duitse ziekenhuizen. Werkt u samen met Duitse collega’s? Wij adviseren graag!
Contact
Wilt u uitleg of een gesprek over de verschillende mogelijkheden? Neem dan contact op met Sabine Woller, International Business Developer (026-3196969).
Bron: Inter Visual Systems www.inter.nl