Binnen vijf jaar groeit de bandbreedte in de gezondheids- en life sciences-sector met 70 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index 2.0 (GXI 2.0) van Equinix. Als gevolg van technologische ontwikkelingen, aangepaste wet- en regelgeving en de benodigde kostenreductie neemt de vraag naar cloudoplossingen in de zorg substantieel toe. Zorginstellingen focussen daarmee weer meer op hun kerntaak: zorg verlenen.

 

“De groeiende vraag naar patiëntvriendelijke applicaties die toegang geven tot persoonlijke data leiden tot een toename in bandbreedte. Juist in de gezondheidsbranche is het belang van de privacy, security – denk aan AVG – en de locatie van de data-opslag zeer groot”, zegt Michiel Eielts, Managing Director Equinix Benelux, in reactie op de marktstudie waarvoor Equinix 1.206 uit de EMEA-regio afkomstige senior IT-beslissers heeft ondervraagd. “Bovendien wordt de wet- en regelgeving voor data in deze branches voortdurend aangescherpt.”

 

Afgelopen E-healthweek was er veel aandacht voor patiëntvriendelijke innovaties, maar ook voor veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling. “Door gegevens dichter bij de eindgebruiker op te slaan en gebruik te maken van directe data-uitwisseling kan e-health nog beter ontwikkeld worden”, zegt Eielts. “Om e-health echt tot een succes te maken, moeten organisaties hun IT-infrastructuur en netwerken updaten. Hierdoor wordt het mogelijk om grote hoeveelheden data veilig te verwerken en ‘slimme’ gezondheidszorg te leveren.”

 

Betrouwbare gegevensuitwisseling

Tijdens de E-healthweek benadrukte Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, in zijn openingsspeech het belang van een goede basis voor

e-healthtoepassingen in de vorm van veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling. Hij stelde voor dat betrokken partijen op het gebied van e-health elkaar nadrukkelijker opzoeken en intensiever samenwerken.

 

De digitale transformatie van ziekenhuizen en andere zorginstellingen is in volle gang, stelt Frank Van der Heijden, Managing Director Equinix Managed Services . “Alleen de diagnose en behandeling van cliënten door de ogen en handen van specialisten en zorgpersoneel is nog analoog, de rest is en wordt gedigitaliseerd. Voor vrijwel elke uitdaging in deze sector zijn oplossingen van leveranciers beschikbaar.” De huidige IT-infrastructuren zijn echter niet geschikt voor het ondersteunen van slimme gezondheidszorg. En daar heeft de gebruikerservaring onder te lijden. Van der Heijden: “Steeds meer ziekenhuizen erkennen dat zorg hun kerntaak is en dat een eigen datacenter anno 2019 geen logische keuze meer is.”

 

Directe data-uitwisseling antwoord cyber security

Voor 2021 worden de wereldwijde kosten voor cyber security-lekken geschat op 6 biljoen dollar. Organisaties in de gezondheidszorg willen daarom geen enkel risico nemen op een cyberaanval. “Een toename in directe verbindingen voor het uitwisselen van data is hierop een antwoord, omdat hiermee het internet wordt omzeild”, zegt Eielts. “Directe data-uitwisseling verbetert de samenwerking tussen onderling verbonden diensten waardoor real-time interactie mogelijk wordt op elke locatie ter wereld. Het verbindt patiënten met hun zorgverleners en zorgverleners op hun beurt met hun partners. Dit bespaart tijd en kosten en verbetert de ervaring.“

 

Fysiologic en Carintreggeland

Equinix helpt het Nederlandse bedrijf in medische diensten Fysiologic via interconnectie aan directe data-uitwisseling tussen artsen en patiënten. In een hybride cloudomgeving worden grote hoeveelheden data verzameld van circa één miljoen hartpatiënten wereldwijd. Zij gebruiken Fysiologic’s medische IoT-apparatuur en software die data over hoe hun hart functioneert, uitlezen om de data te delen met hun artsen. Dankzij directe data-uitwisseling voldoet de verbinding aan de hoogste veiligheids- en privacystandaarden.

 

De Twentse zorginstelling Carintreggeland (ruim 4.000 medewerkers) heeft met partner Pink Elephant de eigen fysieke serveromgeving vervangen voor een managed cloudoplossing van Equinix. Hiermee geeft Carintreggeland vorm aan haar ambitie een innovatieve en toekomstbestendige organisatie zijn. Van der Heijden: “Carintreggeland is in staat een procestransformatie te ondergaan naar een nieuwe manier van werken in de cloud. Met Pink Elephant als IT-partner heeft zij niet alleen de beschikking over een schaalbaar en veilig platform, maar ook een ongeëvenaarde connectiviteit met netwerkpartijen en aanbieders van cloudoplossingen.”

 

Over Equinix

Equinix, Inc. (Nasdaq: EQIX), verbindt toonaangevende bedrijven en overheden overal ter wereld rechtstreeks met hun klanten en partners in datacenters met de grootste keuze in netwerken. In 52 markten, verspreid over vijf continenten, brengt Equinix bedrijven samen om nieuwe groeimogelijkheden te realiseren en hun organisatie, IT en Cloud strategieën te versnellen. In de hedendaagse digitale economie, waar zakelijke businessmodellen steeds afhankelijker zijn van elkaar, is interconnectie essentieel voor succes. Equinix exploiteert het enige wereldwijde interconnectieplatform. Dit creëert constant nieuwe mogelijkheden voor bedrijven die op deze manier bij elkaar worden gebracht. Zie ook: www.equinix.com