Het project Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics (DIH-HERO) is begin dit jaar van start gegaan. Binnen het project worden pan-Europese hubs opgezet die de ontwikkeling van robots en innovatieve oplossingen voor de zorgsector stimuleren. Dit doen de hubs door partijen met verschillende expertise bij elkaar te brengen.

DIH-HERO is een Europees project dat een subsidie van bijna 16 miljoen euro heeft ontvangen van de Europese Commissie. Zeventien universiteiten en onderzoekscentra uit België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Britannië, Italië, Polen, Servië, Spanje en Zwitserland zijn als partner bij het project aangesloten. Vanuit Nederland is de Universiteit Twente bij DIH-HERO betrokken.

Aandeelhouders met elkaar verbinden

DIH-HERO heeft als doel een efficiënte ontwikkeling van innovatieve robots voor de zorgsector te bevorderen. Het consortium wil een onafhankelijk platform oprichten dat bedrijven, kennisinstituten, investeerders en andere aandeelhouders met elkaar verbindt. Het platform gaat deze partijen helpen samen te werken en elkaar te ondersteunen bij de ontwikkeling van nieuwe producten en services op het gebied van robotica.

De Universiteit Twente speelt een leidende rol in het project en coördineert de activiteiten van DIH-HERO. Stefano Stamigiola, hoogleraar robotica bij de Universiteit Twente en coördinator van DIH-HERO: “De route voor het embedden van medische innovatie in de klinische praktijk is moeizaam, tijdrovend en vereist substantiële investeringen. Het proces omvat het uitvoeren van klinische testen, ontwikkelen van efficiënte productiemethoden, bereiken van investeerders, opzetten van een bedrijf en verzorgen van de distributie, om maar enkele stappen te noemen. Daarnaast werken meerdere partijen aan verschillende innovaties in robotica. Binnen DIH-HERO kunnen we zorgen dat deze partijen elkaar versterken en waar mogelijk aanvullen.”

Digitale innovatiehubs

Als onderdeel van DIH-HERO worden digitale innovatiehubs verspreid over Europa opgericht. Deze innovatiehubs zijn in feite netwerken van partners, die ieder hun eigen expertise inbrengen binnen het DIH-HERO project. Zowel partijen met technische expertise als partijen met medische expertise zijn bij de hubs aangesloten. Deze partners beschikken ieder over een eigen netwerk, waarvan eveneens kan worden geprofiteerd.

Het project is op 1 januari 2019 officieel van start gegaan. De betrokken partijen streven ernaar in vier jaar tijd het DIH-HERO platform op te bouwen. Van de 16 miljoen euro subsidie die het project van de Europese Commissie heeft ontvangen, is 8 miljoen euro gereserveerd als financiering voor bedrijven die zorgrobots ontwikkelen. Bedrijven die aanspraak willen maken op deze financiering kunnen tussen de zomer van 2019 en lente van 2021 hiervoor een aanvraag indienen. Het project loopt tot 31 december 2022.

Tekst: Wouter Hoeffnagel, Universiteit Twente

Bron Health Valley Netherlands