Dragon Medical Direct-spraakherkenningsoplossing van Nuance is succesvol geïmplementeerd in het Heilig-Hartziekenhuis Lier. Alle 120 artsen en het medisch secretariaat van het ziekenhuis hebben beschikking over de spraakherkenningsoplossing. Het ziekenhuis kan nu enerzijds de artsen en het medisch secretariaat ontlasten, anderzijds de kwaliteit van de zorgverlening verbeteren door efficiëntere en accuratere verslaglegging.

 

Dragon Medical Direct is een spraakherkenningsoplossing waarmee zorgverleners alle patiëntgegevens kunnen dicteren. Gemiddeld dicteren artsen 150 woorden per minuut, dat is drie keer sneller dan typen. Het Heilig-Hartziekenhuis van Lier koos voor Dragon Medical Direct van Nuance vanwege het grote medische lexicon, het gebruiksgemak en de snelheid van adoptie, en de mobiliteit. Er werd gestart met een pilot van twee maanden waarin alle medische disciplines waren vertegenwoordigd om een goed beeld te krijgen van specifieke behoeftes en werkomstandigheden van de artsen.

 

Stefaan Vansteenkiste, IT-directeur van het H.-Hartziekenhuis Lier: “De doelstelling was enerzijds het medisch secretariaat te ontlasten en anderzijds de kwaliteit van de medische verslaglegging te verhoogen. Hoe ging het voorheen: de specialist sprak in op een opnameapparaat en leverde dat bestand (soms nog als cassettebandje) aan bij het secretariaat. Met spraakherkenning wordt nu de rapportering efficiëntier en nauwkeuriger. De artsen kunnen niet alleen achter hun bureau gebruik kunnen maken van spraaktechnologie, maar ook terwijl ze hun ronde lopen of zich waar dan ook in het ziekenhuis bevinden.”

 

Nuance werkte nauw samen met het team van het H.-Hartziekenhuis bij de pilot en de implementatie van Dragon Medical Direct. Frederik Brabant, Chief Medical Information Officer van Nuance: “De wensen van het bestuur van het ziekenhuis waren helder: men wilde het secretariaat ontlasten en meer snelheid en kwaliteit in de medische documentatie. Er was enkele jaren eerder al geëxperimenteerd met een spraakherkenningsysteem, maar dat voldeed niet, onder meer omdat dat systeem minder goed in staat bleek de medische terminologie te begrijpen. Bovendien wilde men toe naar een centraal beheerd systeem dat door de interne IT-organisatie goed beheerbaar was en waarvan de artsen en specialisten met minimale training goed gebruik konden maken. Dat heeft men nu gerealiseerd met Dragon Medical Direct. Wij zijn steeds rechtstreeks betrokken geweest bij de implementatie en zijn zeer enthousiast over de realisatie en over de positieve reacties vanuit het ziekenhuis en van de artsen.”

 

Over het H.-Hartziekenhuis Lier

Het H.-Hartziekenhuis Lier is een algemeen ziekenhuis met regionale uitstraling. Het biedt een brede waaier aan gespecialiseerde medische, medisch-technische en poliklinische diensten. Het ziekenhuis streeft naar geavanceerde zorg- en dienstverlening onder het motto: een hart voor zorg. Daartoe zetten zich dagelijks zo’n 1.500 mensen in: artsen, verpleegkundigen, schoonmaaksters, koks, apothekers en anderen. Het H.-Hartziekenhuis Lier beschikt over 451 bedden en heeft 200.000 patiëntencontacten per jaar. Ga voor meer informatie naar http://www.hhzhlier.be/.

 

Over Nuance

Nuance Communications, Inc. (NASDAQ: NUAN) is pionier en marktleider op het gebied van innovatieve AI-spraakoplossingen die intelligentie toevoegen aan het dagelijks leven. Het bedrijf levert oplossingen die menselijke spraak kunnen begrijpen, analyseren en daarop kunnen reageren om de productiviteit te verhogen en de menselijke intelligentie te versterken. Nuance heeft tientallen jaren ervaring op het gebied van domain en artificial intelligence. Duizenden bedrijven in verschillende sectoren, waaronder healthcare, telecommunicatie, automotive en financiële dienstverlening, gebruiken de oplossingen van Nuance om de ervaringen van hun klanten en medewerkers te verbeteren. Ga voor meer informatie naar netherlands.nuance.com.