Een nieuwe neurostimulator, ontwikkeld door ingenieurs van UC Berkeley, kan tegelijk elektrische stroom in de hersenen beluisteren en stimuleren, en mogelijk afgestelde behandelingen bieden aan patiënten met ziekten zoals epilepsie en Parkinson.

Het apparaat, genaamd de WAND, werkt als een “pacemaker voor de hersenen”, waarbij de elektrische activiteit van de hersenen wordt gecontroleerd en elektrische stimulatie wordt geleverd als het iets verkeerds ontdekt.

Deze apparaten kunnen uiterst effectief zijn bij het voorkomen van slopende trillingen of toevallen bij patiënten met verschillende neurologische aandoeningen. Maar de elektrische handtekeningen die voorafgaan aan een aanval of tremor kunnen extreem subtiel zijn, en de frequentie en kracht van elektrische stimulatie die nodig is om ze te voorkomen is even gevoelig. Het kan jaren van kleine aanpassingen door artsen duren voordat de apparaten voor een optimale behandeling zorgen.

WAND, wat staat voor draadloos artefactvrij neuromodulatie-apparaat, is zowel draadloos als autonoom, wat betekent dat zodra het de tekenen van tremor of toevallen leert herkennen, het de stimulatieparameters zelf kan aanpassen om ongewenste bewegingen te voorkomen. En omdat het een closed-loop is, wat betekent dat het tegelijkertijd kan worden gestimuleerd en opgenomen, kan het deze parameters in realtime aanpassen.

“Het proces van het vinden van de juiste therapie voor een patiënt is extreem duur en kan jaren duren. Aanzienlijke vermindering van zowel de kosten als de duur kan mogelijk leiden tot sterk verbeterde resultaten en toegankelijkheid “, aldus Rikky Muller, assistent-professor elektrotechniek en computerwetenschappen bij Berkeley. “We willen het apparaat in staat stellen om uit te zoeken wat de beste manier is om te stimuleren dat een bepaalde patiënt de beste resultaten oplevert. En dat kun je alleen doen door te luisteren en de neurale handtekeningen vast te leggen. ”

WAND kan elektrische activiteit registreren over 128 kanalen of 128 punten in de hersenen, vergeleken met acht kanalen in andere gesloten-lussystemen. Om het apparaat te demonstreren, gebruikte het team WAND om specifieke armbewegingen in rhesusmakaken te herkennen en uit te stellen. Het apparaat is beschreven in een onderzoek dat 31 december 2018 verscheen in Nature Biomedical Engineering.

Foto: In een voorgesteld apparaat zouden twee van de nieuwe chips worden ingebed in een chassis dat zich buiten het hoofd bevindt. Elke chip kan de elektrische activiteit van 64 elektroden in de hersenen bewaken, terwijl tegelijkertijd elektrische stimulatie wordt geleverd om ongewenste aanvallen of tremoren te voorkomen. (Foto: UC Berkeley,  Rikky Muller)

Lees meer:

Bron: UC Berkely