De energietransitie is volop in ontwikkeling. De vraag naar onafhankelijke gedecentraliseerde en meer duurzame energiebronnen, van zonnecellen tot warmtekrachtkoppeling (WKK) installaties, blijft groeien. Daarnaast zijn door de digitalisering al veel industrieën veranderd. Deze combinatie zal leiden tot de opkomst van kleinschalige elektriciteitsnetwerken, tevens bekend als microgrids. Deze kunnen door de integratie van meerdere energiebronnen de efficiëntie maximaliseren en de stroomvoorziening waarborgen. Een introductie in microgrids door MTU onsite energy.

Wat is een microgrid?

Een microgrid is een flexibel, lokaal systeem dat meerdere energiebronnen combineert. Hoewel elk systeem uniek is, bestaan deze vaak uit vergelijkbare elementen. Er wordt vaak gebruikgemaakt van energiebronnen zoals zonnepanelen, windturbines, batterijopslag en WKK’s. Tevens kan een diesel- of gasgeneratorset worden gecombineerd met de batterijsets om elektriciteit op te slaan en te leveren wanneer dat nodig is. Voor een microgrid vormt het besturingssysteem een essentieel onderdeel om de energiemix te optimaliseren. Een microgrid wordt meestal op de eerste plaats gebruikt voor de lokale energieopwekking. Typische afnemers zijn lokale energieverbruikers zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, de lokale industrie, gezinnen, dienstverleners en gemeentelijke diensten.

Voordelen van een microgrid?

Bij een microgrid worden geavanceerde technologieën met elkaar gecombineerd en op elkaar afgestemd. De vaak milieuvriendelijke en duurzame energiebronnen kunnen naadloos geïntegreerd worden met betrouwbare energieoplossingen zoals noodstroomgeneratoren. Het systeem wordt daardoor kosteneffectief geoptimaliseerd.

Verhoogde efficiëntie van duurzame energie

De wereld beweegt zich naar een nieuw tijdperk van energieopwekking en verbruik. De meeste bedrijven en organisaties hebben milieustrategieën ontwikkeld om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Overheden gaan dezelfde kant op, met groene initiatieven en strenge centrale, regionale en lokale regelgeving. De groei van duurzame energiebronnen zoals zon, wind en biogas zijn essentiële componenten in een microgrid die alleen maar blijft groeien.

Flexibiliteit in keuze van energiebronnen

Veel factoren kunnen leiden tot een stroomstoring. Geen enkele energiebron is 100% betrouwbaar of waterdicht. Of het nu veroorzaakt wordt door een storm of een natuurramp, stroomonderbrekingen kunnen op elk moment optreden. Vaak worden noodplannen ontwikkeld voor wanneer stroom uitvalt, of wanneer een generator zonder brandstof komt te zitten.
De flexibiliteit van een microgrid verhoogt de betrouwbaarheid en maakt het tevens mogelijk om flexibel om te gaan met verschillende stroompiekprijzen. Door de mix van beschikbare energiebronnen kunt u kiezen voor een kostbewuste oplossing als de prijs van diesel of aardgas te hoog wordt.

Energyefficiency

Veel microgrids maken gebruik van een WKK waarbij gelijktijdig elektrische energie als warmte uit dezelfde brandstof wordt geproduceerd. Hierdoor kan het totale rendement bijna worden verdubbeld. Door goed om te gaan met een microgrid, kan het brandstofverbruik worden verlaagd en daarmee de totale bedrijfskosten. Echter tegelijkertijd blijft noodstroomvermogen gegarandeerd.
Elke locatie blijft uniek waarbij goed onderzocht welke essentiële onderdelen noodzakelijk zijn om een zo effectief mogelijk installatie neer te zetten.

Vermindering van uitstoot

Verschillende technologieën hebben een verschillende impact op het milieu. Grote locaties kunnen specifieke regelgeving opgelegd krijgen waarbij de uitstoot van NOx of roetdeeltjes door dieselgeneratoren wordt beperkt. Wanneer de limieten worden bereikt, maar toch extra energie nodig is, kan een generatorset in combinatie met een duurzame energiebron en batterijopslag een uitkomst bieden. De duurzame energiebron wordt optimaal benut in combinatie met de batterijopslag. Enkel in geval van nood kan de noodstroomgeneratorset bijspringen om op deze manier brandstof uit te sparen door brandstof wordt uitgespaard.

Zekerheid van energie

De toenemende bezorgdheid over netwerkstabiliteit zal leiden tot een grotere vraag naar nieuwe oplossingen. En niet voor niets. Grote regionale stroomstoringen kunnen gigantische economische schade opleveren. Stroomonderbrekingen kunnen steeds vaker voorkomen door de toenemende mate van netwerkcongestie. Hoe meer variabele energiebronnen, zoals wind- en zonne- energie aan het netwerk worden gekoppeld, hoe hoger het risico op instabiliteit wordt. Traditionele stabiele energiecentrales zoals bijvoorbeeld kolencentrales zullen in de toekomst verdwijnen. Door met een lokaal microgrid naadloos over te schakelen op een gevarieerde mix van alternatieve energie- bronnen die niet afhankelijk zijn van het net, worden stroomonderbrekingen voorkomen.

Conclusie

Microgrids zullen zorgen voor een ommekeer in de energie-industrie door het koppelen van duurzame energiebronnen, batterijopslag en back-up generatoren. Elke microgrid-oplossing is uniek. Zonnepanelen, windturbines, batterijopslag, WKK-systemen, dieselgeneratoren – of ze nu afzonderlijk of parallel werken – kunnen allemaal worden gekoppeld in een geavanceerd en flexibel systeem. Een breed scala aan toepassingen kan profiteren van de voordelen van een microgrid, zoals efficiëntie, veiligheid en stroomdiversificatie. Bovendien kan men voldoen aan de groene doelstellingen van een bedrijf, de uitstoot verminderen en de kosten optimaliseren. Zorg er bij de evaluatie van een project voor dat u de technologieën en de beste praktijken van het systeem begrijpt. Een microgrid dat is ontworpen om aan de eisen van uw bedrijf en de lokale behoeften te voldoen, kan een aanzienlijk rendement op de investering opleveren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het sales team van MTU Benelux. MTU Onsite Energy +31 78 639 5777 . (Part of the Rolls-Royce Group www.mtuonsiteenergy.com)

Door:  Martijn Aarts en Alex Romijn, Sales MTU Benelux BV / Rolls Royce Power Systems

Fotobijschrift: Een microgrid is een flexibel, lokaal systeem dat meerdere energiebronnen combineert.