Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) ontvangt een EU Horizon2020 subsidie van één miljoen euro voor het onderzoek BigMedylitics naar de brede toepassing van Big Data in de gezondheidszorg. ESHPM onderzoekt of, hoe en onder welke voorwaarden met Big Data de productiviteit in de zorg kan worden verhoogd. De bijdrage van Big Data wordt specifiek onderzocht bij de preventie van chronische ziekten, gepersonaliseerde diagnostiek bij patiënten met kanker en de optimalisering van de logistiek van mensen en middelen in ziekenhuizen. Philips is de projectcoördinator van het BigMedilytics project. Partners in het project zijn Europese ziekenhuizen, farmaceutische organisaties, zorgverzekeraars, MKB-organisaties en onderzoeksinstituten door heel Europa.

Big data
In de gezondheidszorg worden grote hoeveelheden digitale data verzameld in bijvoorbeeld Electronische Patiënten Dossiers. Dankzij nieuwe technologieën kunnen de data-sets van ziekenhuizen, verzekeraars en techniekbedrijven gekoppeld worden en met elkaar vergeleken. De grote en gecombineerde data-sets bieden nieuwe inzichten en nieuwe manieren om patiënten te behandelen en de gezondheidszorg te organiseren.

ESHPM: ook de ethische en juridische aspecten onderzoeken
Het koppelen van data van ziekenhuizen, verzekeraars en technische bedrijven roept vragen op over privacy en veiligheid. Professor Antoinette de Bont: “In het BigMedilytics project brengen we op systematische wijze in kaart welke regels voor het gebruik van Big Data worden gehanteerd. Daarbij kijken we zowel naar de regels op papier bijvoorbeeld in wetgeving als de regels in de praktijk.”

Dr. Anne Marie Weggelaar, samen met prof. dr. Antoinette de Bont coördinator van het project bij Erasmus School of Health Policy & Management: “Big Data technologieën kunnen de zorg betaalbaar houden. Door de koppeling van data van ziekenhuizen, verzekeraars en technische bedrijven, kunnen we beter voorspellen wie welke zorg nodig heeft. De uitdaging waarvoor we staan, is om succesvolle Big Data projecten op groter schaal uit te voeren.”

Bron: Erasmus School of Health Policy & Management