Verpleeghuis en thuiszorgorganisaties (VVT) kunnen voortaan ook een digitale beveiligde overdracht van de verpleegkundige gegevens náár het IJsselland Ziekenhuis sturen in plaats van deze alleen vanuit het ziekenhuis ontvangen.

Het IJsselland Ziekenhuis is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat deze overdracht zo regelt.
Afgelopen november heeft het IJsselland Ziekenhuis een pilot met vier VVT organisaties opgezet. De allereerste overdrachten vanuit Vierstroom Zorg Thuis en De Zellingen Rijckehove naar het IJsselland Ziekenhuis zijn nu een feit. Met de verpleegkundige overdracht heeft het ziekenhuis meer inzicht in hoe iemand thuis, voorafgaand aan de ziekenhuisopname, functioneerde. Met deze informatie kan direct specifieke zorg worden ingezet waarmee achteruitgang mogelijk worden voorkomen.

Het Transferbureau van het IJsselland Ziekenhuis regelt de nazorg en/of vervolgzorg voor de patiënten in het ziekenhuis. Met behulp van het programma Point regelt het transferbureau de overplaatsing van een patiënt naar thuiszorg of verpleeghuis en zorgt ervoor dat de verpleegkundige, paramedische en medische overdracht beveiligd náár thuiszorg of verpleeghuis wordt verzonden.
Andersom – dus van thuis- of verpleeghuiszorg naar ziekenhuis – gebeurt in Nederland nog nauwelijks.

Door nieuwe afspraken en door een nieuwe versie van Point ontstaat nu ook voor organisaties in de Verpleeg- en Verzorgingshuis en Thuiszorg (VVT) sector de mogelijkheid de verpleegkundige overdracht van hun patiënten bij opname in het ziekenhuis beveiligd aan het ziekenhuis te verzenden. De zender wordt nu ook de ontvanger.
Wanneer een overdracht binnen komt, ontvangt de betreffende verpleegafdeling in het ziekenhuis een mail met een link waarmee de verpleegkundige de overdracht kan openen.

De pilot loopt nu met Laurens, De Zellingen, Vierstroom Zorg Thuis en Lelie Zorggroep. Het IJsselland Ziekenhuis wil deze wijze van overdracht graag inbedden en verder uitrollen.

Bron en foto: IJsselland Ziekenhuis