Onlangs is officieel de start van de renovatie van de Vlissingse locatie van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis gevierd. Het is het eerste bouwproject in de zorg waarvan de kosten deels worden betaald door middel van crowdfunding.

Burgemeester Letty Demmers van Vlissingen maakte de renovatie officieel door met een sloopkraan symbolisch een begin te maken met de sloop van de voormalige hoofdentree.

Het ADRZ Vlissingen wordt de komende maanden grondig verbouwd. Verouderde gedeelten die in de loop van de tijd tegen het gebouw zijn aangebouwd, worden gesloopt. De nieuwe ziekenhuisvoorziening krijgt een lichte en moderne uitstraling. De revitalisatie houdt ook in dat het ADRZ teruggaat van bijna 30.000 vierkante meter naar 11.000 vierkante meter. De overige ruimtes worden verhuurd aan andere zorgaanbieders, zoals een apotheek, tandartsen of fysiotherapeuten.

ADRZ-directeur Claudia Brandenburg: “Ik ben heel trots dat we nu op dit punt zijn gekomen. Het ADRZ zal straks de beste zorg kunnen leveren aan de Zeeuwse patiënt in een prachtig, modern ziekenhuis dat helemaal is toegerust op de eisen van deze tijd.”
Ter voorbereiding is in oktober de hoofdingang al gesloten. Bezoekers gaan nu tijdelijk via de zuidzijde het ziekenhuis in. De renovatie wordt uitgevoerd door drie Zeeuwse bedrijven: Bouwgroep Peters, Hoondert en Delta Netwerkgroep. “Het ADRZ Vlissingen is al jaren een vertrouwde plek op Walcheren. Het is dan ook heel fijn dat wij ervoor kunnen zorgen dat het gebouw behouden blijft op een manier die past bij de wensen en eisen van deze tijd”, zegt Ron Flipse, directeur van hoofdaannemer Bouwgroep Peters.

Met het project is in totaal 20,6 miljoen euro gemoeid. Meer dan de helft, 10,6 miljoen euro, is door ZIB Crowdfunding opgehaald middels de grootste crowdfundingactie voor de zorg die tot nu toe in Nederland is gehouden. Ruim 650 particulieren en zakelijke investeerders doen mee aan het project. Van hen komt 45 procent van Walcheren, 30 procent van de investeerders komt van buiten Zeeland. ZIB Crowdfunding is een initiatief van de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe. “De Zeeuwen hebben dit ziekenhuis in hun hart gesloten. 70 procent van alle investeerders komt uit Zeeland en ook de bedrijven die bij de renovatie betrokken zijn, komen allemaal uit onze provincie. Het is dan ook oprecht een project van én voor de Zeeuwen.”

De oplevering van het ADRZ Vlissingen is voorzien begin 2017.

Bron: ADRZ.