Uroloog Bart Schrier heeft 14 december in het Martini Ziekenhuis de eerste operatie met de Da Vinci operatierobot verricht.
Met de operatierobot is langdurig precisiewerk op moeilijk bereikbare plaatsen mogelijk, met betere uitkomsten, minder bijwerkingen en een kleinere kans op complicaties tot gevolg. De nieuwe operatierobot wordt ingezet binnen de specialismen Urologie, Chirurgie en Gynaecologie, voor de behandeling van voornamelijk oncologische patiënten.
Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis: ‘Door het gebruik van nieuwe en verbeterde technieken willen wij de best mogelijke zorg blijven bieden; zorg die waar mogelijk minder ingrijpend is voor de patiënt. Daarom hebben we onlangs geïnvesteerd in een operatierobot. Het gaat hierbij niet alleen over de kennis en vaardigheden van onze specialisten. We willen hen ook de best beschikbare technische middelen ter beschikking stellen’. Een speciaal operatieteam heeft een uitgebreide opleiding gevolgd in het werken met de operatierobot, zodat nu de eerste prostaatoperatie uitgevoerd kon worden. In de loop van het jaar zullen ook operaties bij darmkanker en verzakkingsproblematiek met de robot uitgevoerd worden.
Excelleren
Het ziekenhuis is verheugd met de versterking van de maatschap Urologie door topspecialist Bart Schrier, vanuit het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hij is expert en opleider op het gebied van robotchirurgie. Bart Schrier: “Excelleren kun je niet alleen. Samen met het robotteam in het Martini Ziekenhuis gaat dat zeker lukken.” Naast het aantrekken van chirurgische expertise is er een convenant gesloten met de Martini Klinik Hamburg, het grootste prostaatcentrum van Europa met de beste resultaten en de minste complicaties ter wereld. Hun concept, waarin met wetenschappelijk onderzoek het medisch proces wordt getoetst, is daarin van groot belang.
DaVinciRobotOperatie web
Foto: De operatie-instrumenten worden bediend via een paneel. Het andere deel van de robot bestaat uit drie robotarmen waaraan operatie-instrumenten bevestigd zijn en een vierde arm met een camera. Dit deel van de robot staat aan de operatietafel. De instrumenten worden, zoals bij iedere laparoscopische operatie, via kleine gaatjes in het lichaam van de patiënt gebracht.
Patiëntperspectief
Hans Feenstra: ‘We zijn ook bezig met de vernieuwing van het zorgpad prostaatkanker. De patiëntenverenigingen, waaronder de ProstaatKankerStichting,  worden hier nauw bij betrokken omdat wij onze zorg willen organiseren vanuit het perspectief van de patiënt. Het concept in Hamburg bewijst dat dit daadwerkelijk betere zorg oplevert.’
 
Bron: Martini