Het Nederlands voorzitterschap in de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie en HIMSS Europe hebben het programma van de eHealth Week bekendgemaakt.

Tijdens dit evenement, dat van 8 tot en met 10 juni in Amsterdam plaatsvindt, wisselen experts uit heel de EU best practices uit over digitale toepassingen voor gezondheid en welzijn. Daarbij hoort ook eMental Health, de online preventie en behandeling van psychische aandoeningen. Uit onderzoek van de GGZ blijkt dat ongeveer 100.000 Nederlandse patiënten gebruik maken van eMental Health en dat 60 a 70% van de patiënten ervoor openstaan. Bovendien bieden maar liefst twee op de drie Nederlandse instellingen online psychische hulp aan. Daarmee is Nederland voorloper op het gebied van eMental Health.

Privacy beschermen tijdens het gebruik van gezondheidsapps: een gedragscode kan helpen
App-ontwikkelaars zijn vaak kleine bedrijven of individuen die wellicht over te weinig juridische kennis beschikken om complexe gegevensbeschermingsregels toe te passen op hun gezondheids- en welzijnsapps. Bovendien bleek uit een openbare raadpleging van de Europese Commissie dat mensen vaak weinig vertrouwen hebben in dit soort apps omdat ze niet weten wat er met hun gegevens gebeurt. Om deze situatie te verbeteren, heeft de Europese Commissie het initiatief genomen voor een privacy gedragscode gecreëerd zowel door app-ontwikkelaars als voor app-ontwikkelaars. Tijdens één van de sessies binnen het thema “Vertrouwen & Standaarden” leveren experts input voor het verder ontwikkelen van de Europese gedragscode.

Pēteris Zilgalvis, afdelingshoofd van het gezondheid en welzijnsteam van DG Connect (Europese Commissie) zegt: “Ik ben zeer verheugd dat dit initiatief zo snel tot stand is gekomen en ik hoop dat het spoedig kan worden gepresenteerd aan de Artikel 29-werkgroep, het onafhankelijke advies -en overlegorgaan van Europese privacytoezichthouders. Eenmaal aangenomen en toegepast in de praktijk, wordt de gedragscode een fantastische stap vooruit naar meer vertrouwen in mHealth apps.”

De toegevoegde waarde van een persoonlijk gezondheidszorgdossier
Gedurende één van de sessies gerelateerd aan het thema “Empowerment van Mensen” wordt er aandacht besteed aan het belang van een persoonlijk gezondheidszorgdossier en hoe het gebruik ervan kan worden opgeschaald. Voor patiënten met medische dossiers bij verschillende zorgverleners is het lastig om een overzicht te houden over medische gegevens. Met behulp van een persoonlijk gezondheidszorgdossier kunnen patiënten informatie over hun gezondheid verzamelen en bewaren. Hierdoor krijgen zij meer controle over hun gezondheid.

“De aandacht voor persoonlijke gezondheidsdossiers komt in een tijd waarin het voor patiënten gebruikelijk is om regelmatig te reizen binnen de EU. Hoe kunnen we al onze medische gegevens bijhouden en hoe kunnen we overeenstemming bereiken? Deze sessie behandelt belangrijke eHealth aspecten die invloed hebben op stakeholders en belooft zeer verhelderend te worden” aldus Christina Roosen, Vice President of Public Affairs bij HIMSS Europe.

Ethische aspecten van eHealth: besteden we genoeg aandacht aan het menselijke aspect?
Grote technologische doorbraken leiden steeds vaker tot de vervanging van mensen door machines en robots. Het vervangen van menselijk contact en hoe er met deze kwestie moet worden omgegaan, staan centraal tijdens één van de sessies binnen het thema “Sociale Innovaties & Transities”. Experts krijgen de gelegenheid om informatie uit te wisselen en om praktische richtlijnen en initiatieven op te stellen.

Over eHealth Week 2016

eHealth Week 2016 is het belangrijkste eHealth evenement in Europa. eHealth Week vindt plaats van 8 tot en met 10 juni 2016 in de Beurs van Berlage in Amsterdam en vormt een officieel onderdeel van het voorzitterschap van Nederland in de Raad van de Europese Unie (1 januari – 30 juni 2016). De eHealth Week 2016 wordt georganiseerd door de Europese Commissie, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het voorzitterschap van Nederland in de Raad van de Europese Unie en HIMSS Europe. Tijdens de eHealth Week 2016 worden meer dan tweeduizend internationale experts op het gebied van IT en gezondheidszorg en professionals van patiëntenorganisaties en publieke organen verwacht. Het thema tijdens de eHealth Week is “You, at the heart of transition”.

Voor meer informatie over het eHealth Week programma: http://www.ehealthweek.org/ehome/128630/about-the-themes/?&