Medicijnonderzoek bij kinderen is schaars want het liefst belasten we zo min mogelijk kinderen met medicijnonderzoek.

Onderzoeker Diane Bastiaans van het Radboudumc onderzocht een manier om de smaak van een medicijn eerst in het laboratorium te testen, voordat kinderen het gingen proeven. Ze gebruikte hiervoor een elektronische tong. 7 november promoveerde ze op haar proefschrift waarin ze de test beschrijft.

Wanneer een medicijn ontwikkeld wordt, moeten de benodigde stoffen gecombineerd worden in één product, bijvoorbeeld een pil of een drank. Dit heet de formulering van het medicijn. Niet alle formuleringen zijn geschikt voor kinderen, omdat zij bijvoorbeeld moeite hebben om een pil door te slikken of een drankje vies vinden. Daarom is er veel vraag naar de ontwikkeling van geschikte formuleringen voor kinderen, maar zonder dat kinderen hiervoor onnodig aan klinische onderzoeken moeten deelnemen.

Elektronische tong
Onderzoeker en ziekenhuisapotheker Diane Bastiaans ontwikkelde een nieuwe kinderdrank voor een medicijn tegen herpes, valaciclovir. Ze vond een manier om al tijdens de ontwikkeling van de drank de smaak te testen zonder dat kinderen moesten proeven, namelijk door een elektronische tong te gebruiken. Een elektronische tong ziet er niet uit als een echte tong, maar bestaat uit sensoren voor verschillende smaken, zoals zout, zuur en bitter. Bastiaans doopte deze sensoren in dranken met en zonder het medicijn, en bekeek het verschil in signalen dat door de sensoren wordt gemeten. Dit gaf een indruk van het verschil in smaak. Zo kon ze zien dat de nieuwe drank de bittere smaak van valaciclovir gedeeltelijk maskeert.

Drankje minder vies
Bastiaans vergeleek de nieuwe kinderdrank met een drank van verpulverde tabletten die tot voor kort regelmatig werd voorgeschreven. Beide drankjes maskeerden gedeeltelijk de smaak van het medicijn. De nieuwe drank is daarmee te verkiezen boven de drank van verpulverde tabletten omdat die een aantal praktische bezwaren kent, zoals een korte houdbaarheid en omdat hij sondes verstopt. Sinds november is de nieuwe kinderdrank dan ook het landelijk voorschrift geworden en zal deze uiteindelijk het voorkeursproduct in Nederland worden.

Minder kinderen nodig
Hoewel de elektronische tong tot op zekere hoogte menselijke smaak weerspiegelt, is het een relatieve interpretatie van smaak. De test met de elektronische tong diende dan ook ter ondersteuning van een smaaktest bij kinderen. Maar omdat er al wel een idee van de smaak was, hoefde dat alleen nog bevestigd te worden in een kleinere groep kinderen. Hoe de resultaten van de elektronische tong het beste naar kinderen vertaald kunnen worden, moet nog verder onderzocht worden. Met de inzet van dergelijke technologie hoeven minder kinderen mee te doen aan medicijnonderzoek, en kunnen er toch geschikte formuleringen voor kinderen ontwikkeld worden.

Bron: Radboudumc